Novinarska udruženja iz Srbije: Ministar Stefanović ugrožava sigurnost novinara N1

Novinarska udruženja iz Srbije: Ministar Stefanović ugrožava sigurnost novinara N1

Novinarska udruženja iz Srbije: Ministar Stefanović ugrožava sigurnost novinara N1

U razgovoru sa reporterkom N1, Stefanović koristio etikete "američka" i "CIA".
 
Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine osudili su izjavu ministra unutrašnjih poslova Srbije, Nebojše Stefanovića, koji je N1 proglasio za televiziju pod kontrolom CIA.
 
"Stefanović je time ne samo etiketirao i pokušao da diskredituje N1 televiziju, već je i njenim novinarima i zaposlenima ugrozio bezbednost", navodi se u saopštenju.  
 
Dodaje se da je Stefanović prekršio i Zakon o javnom informisanju i medijima koji izričito zabranjuje diskriminaciju medija, kao i vršenje pritiska na njihovu autonomiju. Zakon zabranjuje i da se sloboda javnog informisanja povređuje zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja.  
 
“NUNS i NDNV podsećaju da je manir i drugih najviših predstavnika vlasti, uključujući tu i Aleksandra Vučića, da TV N1 nazivaju ‘američkom televizijom’, što ima za cilj da joj se oduzme legitimitet, ali i da se izvrši pritisak na njenu uređivačku politiku, s obzirom da je u pitanju jedan od retkih velikih medija koji ima kritički otklon prema vlasti, odnosno koji se u svom poslu rukovodi profesionalnim i etičkim normama a ne interesima vlasti.”
 
U saopštenju se navodi kako je odnos prema TV N1 samo još jedan dokaz da su predstavnici izvršne vlasti protivnici medijskih sloboda i da imaju za cilj da ukinu ili marginalizuju svako kritičko mišljenje u zemlji i onemoguće dijalog o bilo kom političkom i društvenom pitanju.
 
Izvori: N1, NDNV