Novinarska udruženja osudila potez Zorana Milanovića koji je odbio akreditaciju novinara Jutarnjeg lista

Osuda Milanovićevog odbijanja izdavanja akreditacije novinaru Jutarnjeg lista

Novinarska udruženja osudila potez Zorana Milanovića koji je odbio akreditaciju novinara Jutarnjeg lista

Hrvatsko novinarsko društvo ističe da je Milanovićev istup nedopustiva i neprihvatljiva praksa.
 
foto: predsjednik.hr
 
Ured predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića onemogućio je novinaru Jutarnjeg lista Krešimiru Žabecu da radi svoj posao uskrativši mu akreditaciju za konferenciju za medije koju je Milanović sazvao povodom (ne)imenovanja direktora Vojne sigurnosno obavještajne agencije (VSOA), javio je Jutarnji list u utorak. Medij dodaje da ovo nije prvi put da je novinaru onemogućeno obavljanje njegovog posla.
 
Jutarnji list piše da su na poslatu obavijest da će Milanovićevu vanrednu konferenciju za medije pratiti Žabec, iz Ureda predsjednika kratko odgovorili sa: “Poštovani, Vaš zahtjev za akreditaciju za praćenje konferencije za medije Predsjednika Republike nije odobren. Pozdrav, Ured predsjednika Republike Hrvatske”. Odluku je, dodaje list, potpisao glasnogovornik Nikola Jelić.
 
“Žabec godinama prati vojsku i sigurnosne službe, jedan je najboljih poznavatelja vojnog i obavještajanog sustava, a svaku temu obrađuje tako da kontaktira i traži stavove, te argumente svih strana, pa tako i predsjednika Republike u odnosu na njegove ustavne i zakonske nadležnosti u odnosu na vojsku. Stoga je Žabec namjeravao pratiti najavljenu konferenciju za tisak”, ističe Jutarnji list.
 
Medij piše da je prvi put od kada postoji, Ured predsjednika Republike Hrvatske novinaru uskratio praćenje konferencije za medije i to bez ikakva razloga i objašnjenja.
 
“Prilično sam šokiran postupkom glasnogovornika Ureda predsjednika Nikole Jelića da mi se zabrani dolazak na današnju novinsku konferenciju predsjednika Republike. Ne sumnjam kako to nije samostalna odluka glasnogovornika Ureda već je riječ o izravnom nalogu predsjednika Zorana Milanovića da se novinarima Hanza Medie onemogući obavljanje našeg redovnog posla”, izjavio je Žabec dodajući da mu u njegovoj dosadašnjoj novinarskoj karijeri nikad niti jedan predsjednik, premijer, ministar ili neka državna institucija nije zabranila dolazak na novinsku konferenciju koju su sami sazvali. 
 
“Bez obzira koliko im se nije sviđalo moje pisanje i nisu se slagali s mojim stajalištima uvijek su bili spremni odgovarati na moja pitanja. Predsjednik Milanović očito na to nije spreman te se odlučio na provođenje cenzure prema novinarima čiji stavovi i tekstovi mu nisu po volji”, zaključio je Žabec.
 
Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko komentarisao je u utorak istup Milanovića ocijenivši taj čin nedopustivom i neprihvatljivom praksom.
 
“HND-u je neprihvatljiva praksa da se zabranjuje dolazak jednog novinara na konferenciju za novinare u Uredu predsjednika. To je nedopustivo. Svatko može biti nezadovoljan pisanjem pojedinog novinara, novinarke i medija, ali zato postoje drugi alati poput novinarskog Vijeća časti, a ne uskraćivanje akreditacije za praćenje konferencije za novinare”, kazao je Zovko za Hinu. 
 
Ocijenio je i kako Ured predsjednika nije privatni prostor da neko može određivati ko i šta neko može raditi.
 
“Dužnost je svakog političara da odgovori na pitanja, pa tako i predsjednika Republike”, zaključio je Zovko.
 
Milanović je, kako navodi HND, odbijanje zahtjeva za akreditaciju za praćenje konferencije za medije popratio objašnjenjem kako to “nije medijska kuća nego kartel”.
 
“To nije medij, tko god tamo piše, za mene nije novinar”, rekao je Milanović odgovarajući na novinarski upit zašto novinaru iz Jutarnjeg lista nije omogućen dolazak. Potom se uključio njegov glasnogovornik Nikola Jelić s objašnjenjem kako novinaru nije zabranjen dolazak nego da nije bio ni pozvan, piše HND.
 
Predsjednica Evropske federacije novinara (EFJ) i Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever ocijenila je da najnoviji istup Milanovića “nečuvenim i nedopustivim potezom”, a njegove ocjene medijske kuće u čijem je sastavu Jutarnji list “prelaskom crte”.
 
“U demokratskom društvu nitko nema pravo novinarima zabranjivati rad”, kazala je Sever.
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.