Novinaru u Srbiji ostavljeni pogrebni vijenci pred kućom

Novinaru u Srbiji ostavljeni pogrebni vijenci pred kućom

Novinaru u Srbiji ostavljeni pogrebni vijenci pred kućom

Novinar Slobodan Dukić kaže da prijetnje dovodi u vezu s posljednjim tekstom koji je pisao o lažnim diplomama.
 
foto: Pančevo Si Ti
 
Na ulazu u porodično imanje novinara i saradnika portala Pančevo Si Ti Slobodana Dukića, nepoznati napadač ostavio je dva pogrebna vijenca. Incident se dogodio u noći sa 19. na 20. septembar u selu Šumarak, opština Kovin, javlja Udruženje BH novinari.
 
Kako je saopšteno, redakcija portala obavijestila je nadležne – Policijsku upravu u Pančevu i Osnovno i Više tužilaštvo u Smederevu.
 
Slobodan Dukić navodi da je policija 20. septembra došla u njegovu kuću i uzela izjavu te da su ga dan nakon toga ponovo zvali da uzmu istu izjavu i da potpiše službenu zabilješku. Novinar ističe da je policiji rekao ko je osoba koju sumnjiči da je ostavila vijence ispred njegove kapije, kao i da je od iste osobe telefonom dobijao prijetnje prethodnih dana.
 
Za mrežu SafeJournalists Dukić je istakao da prijetnje dovodi u vezu s posljednjim tekstom u kojem je pisao da pomoćnik predsjednice Opštine Kovin, Dušan Maksimović, posjeduje lažnu diplomu o stečenom visokom obrazovanju na novosadskoj Visokoj poslovnoj školi.
 
“Poručujem im da me ovo neće zaustaviti i da ću u narednom periodu objavljivati ko sve u javnim preduzećima ima lažne diplome”, zaključuje Dukić.
 
Željko Bodrožić, predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, poručuje kako su novinari portala Pančevo Si Ti već godinama izloženi napadima, pritiscima i uvredama od funkcionera vlasti i režimskih medija.
 
“I posljednji slučaj kolege Dukića jasno govori kakva opasna i bezobzirna ekipa sprovodi kampanju protiv nezavisnih novinara sa juga Banata”, izjavio je Bodrožić.
 
SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje zastrašivanje novinara i smatra zabrinjavajućim to što se neko osjećao slobodnim da upadne u lični prostor novinara i tu ostavi vijence koji prave aluziju na smrt. Mreža SafeJournalists pozdravlja brzu reakciju policije, te poziva da se što prije otkrije i adekvatno sankcioniše počinilac (ili počinioci). Ističu i da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.