Opozicija u NSRS protiv Zakona kojim se kriminalizuje kleveta

Opozicija u NSRS protiv Zakona kojim se kriminalizuje kleveta

Opozicija u NSRS protiv Zakona kojim se kriminalizuje kleveta

Sutra se u NSRS nastavlja rasprava o izmjenama Krivičnog zakonika RS.

foto: NSRS

Poslanici u Narodnoj Skupštini Republike Srpske (NSRS) satima su raspravljali o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske (RS) kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda, s novčanim kaznama koje idu i do 100.000 konvertibilnih maraka (KM).

Poslanici vladajuće koalicije iznosili su svoje argumente za donošenje zakona, dok su opozicioni poslanici iznosili argumente protiv.

Narodna poslanica Maja Dragojević-Stojić (SDS) u toku redovne rasprave rekla je da su predložene izmjene i dopune zakona nedopustive, jer je Bosna i Hercegovina (BiH) prva zemlja Zapadnog Balkana koja je dekriminalizovala klevetu.

„Vraćamo se 20 godina unazad“, rekla je Dragojević-Stojić.

Građani će morati da paze na svaku izgovorenu riječ, kazala je poslanica Mirjana Orašanin (SDS).

„U praksi to znači da jedna izgovorena riječ može koštati više desetina hiljada maraka, a ako nemaju da plate onda će morati u zatvor. Ova krivična djela mogu biti počinjena i u kafanama. Kada građani pričaju o tajkunima, zloupotrebi javnih sredstava, čine krivično djelo. Mogu iz kafane u zatvor“, rekla je tokom rasprave Orašanin. Dodala je da građani neće smjeti „lopovu reći da je lopov, a nasilniku da je nasilnik.“

Poslanik Ognjen Bodiroga (SDS) istakao je kako je ovo kontradiktoran zakon, pun nedostataka i da mora ići na doradu.

„Mislim da hoćete da usvojite ovaj zakon radi slobodnih medija. Ja nikad ne bih tužio novinara, oni od toga žive“, kazao je on.

Poslanik Dragan Galić (NPS) požalio se, tokom rasprave, kako su poslanici pod pritiscima javnosti, te međunarodnih organizacija.

„Zvali su nas iz UN-a, iz OSCE-a“, naveo je Galić.

Poslanik Radislav Dončić (PDP) smatra da je zakon mehanizam za zaštitu političara od odgovornosti prilikom zloupotrebe javnih sredstava.

„Svima nama je ovdje poznato da je u pitanju ovaj zakon koji se treba donijeti da biste vi mogli krasti. Da se ne smije pisati, da se ne smije pričati zato što treba da se radi ono što vi radite 20 godina“, rekao je Dončić obraćajući se poslanicima vladajuće većine.

Osim novinarske zajednice, zakonu se protive i mnoge domaće i međunarodne organizacije, te brojni ambasadori u BiH.

Poslanik Đorđe Vučinić (Lista za pravdu i red) osvrnuo se na dio Nacrta koji se odnosi na uvredu i iznošenje ličnih i porodičnih prilika.

„Pitao bih ministra da li je kažnjivo po ovom članu zakona govoriti o pedofilima ukoliko bude javni registar pedofila. U zakonu piše da se istinost navoda ne može dokazivati. Da li to znači da ne smijemo pedofila nazvati pedofilom jer to, ovim zakonom, predstavlja krivično djelo“, upitao je Vučinić.

Poslanica Nataša Radulović (SNSD) rekla je da predložene izmjene Krivičnog zakonika nemaju obavezujuće dejstvo.

„To će tek biti predmet korigovanja, kroz radna tijela, od strane poslanika i, ono najvažnije, kroz javnu raspravu“, rekla je Radulović.

Ovo nije zakon o etiketiranju novinara, kazao je poslanik Vlado Đajić (SNSD).

„Ja sam na strani novinara. Pravih novinara i stručnih. Naravno da ovo treba doraditi i napraviti reda u ovoj oblasti. Ja sam imao sam primjer i ne želim da tuđa djeca doživljavaju ono što sam ja doživljavao. Jedan od novinara je napisao, a onda je 12 medijskih kuća napisalo, da sam ja doktor 'Crta Đajić', i onda su moja djeca imala velikih problema jer su im djeca govorila da im je tata narkoman“, dodao je.

Zoran Stevanović (SNSD) kaže da se ne smatra kompetentnim za donošenje i usvajanje zakona, ali da je godinama žrtva jednog portala koji tvrdi da je šef narko kartela.

“Ja ću prije glasanja sutra podnijeti amandman da se od ovog zakona izuzme Nebojša Vukanović, on bi svaki dan plaćao kaznu 100.000 KM”, rekao je Stevanović.

Na to mu je predsjednik NSRS Nenad Stevandić (US) rekao da se amandmani ne podnose u formi nacrta već kada zakon dođe u formi prijedloga.

Ni nakon višečasovne rasprave poslanici nisu glasali o Nacrtu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS. Rasprava će se nastaviti sutra.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.