PEC: Od koronavirusa umrlo najmanje 908 novinara u 70 zemalja

PEC: Od koronavirusa umrlo najmanje 908 novinara u 70 zemalja širom svijeta

PEC: Od koronavirusa umrlo najmanje 908 novinara u 70 zemalja

Najviše smrtnih slučajeva novinara koji zabilježeno u Latinskoj Americi gdje od posljedica koronavirusa umire više od jednog novinara dnevno.

foto: pixabay

Od početka marta prošle godine je od posljedica koronavirusa umrlo najmanje 908 novinara u 70 zemalja širom svijeta, najnoviji su podaci koje je objavila nevladina organizacija koja se bavi zaštitom novinara u zonama konflikta, Press Emblem Campaign (PEC) koja od početka pandemije koronavirusa evidentira takve smrtne slučajeve novinara.

Prema podacima PEC-a, najviše smtnih slučajeva novinara zabilježeno je u Latinskoj Americi (505) u kojoj dnevno umre najmanje jedan novinar.

Među najpogođenijim zemljama koje, između ostalih navodi PEC, su Peru sa 135 smrtnih slučajeva novinara, Brazil sa 113, Meksiko sa 89, Bangladeš i Sjedinjene Američke Države sa po 44 smrtna slučaja.

Kada je riječ o evropskim zemljama, prema podacima PEC-a su najpogođenije Italija (50), Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske (28), Ukrajina (14) i Španija (13).

Osim navedenih zemalja, veliki broj umrlih novinara PEC je evidentirao u Turskoj (21) i Rusiji (14) koje su teritorijalno rasprostanjene u Evropi i Aziji.

Podaci PEC-a su pokazali da se trenutni broj umrlih novinara od koronavirusa skoro udvostručio u odnosu na podatke iz decembra prošle godine do kada je u svijetu umrlo 489 novinara. I tada je najviše smrtnih slučajeva novinara bilo zabilježeno u Latinskoj Americi (276).

Iz PEC-a navode da su neki novinari umrli zbog nedostatka odgovarajućih mjera zaštite tokom svog rada, a saopšteno je i da medijski radnici moraju imati važnu ulogu u borbi protiv koronavirusa i izvještavati o njegovom širenju.

Sigurnost medijskih radnika je, kako piše PEC, posebno ugrožena u krizi prouzrokovanoj koronavirusom, jer oni i dalje moraju izvještavati sa terena, a ova organizacija zahtijeva rano vakcinisanje novinara.

Podaci PEC-a temelje se na informacijama lokalnih medija, novinarskih udruženja ili regionalnih dopisnika PEC-a.

Izvor: PEC

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.