Pet godina od ubistva novinara Jamala Khashoggija

Pet godina od ubistva novinara Jamala Khashoggija

Pet godina od ubistva novinara Jamala Khashoggija

Za ubistvo saudijskog novinara još niko nije odgovarao.

Foto: Screenshot/RSF

Reporteri bez granica osudili su nekažnjavanje odgovornih za ubistvo kolumniste Washington Posta Jamala Khashoggija, koje se desilo prije pet godina, 2. oktobra 2018., u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Iz ove organizacije podsjetili su na nedavnu izjavu saudijskog prestolonasljednika, princa Mohammeda bin Salmana, koji je za ubistvo Khashoggija rekao da je ono bilo “greška” i da je “bilo bolno”. Podsjetili su i da je Mohammed bin Salman 2019. godine prihvatio svoju “punu odgovornost” za ubistvo Khashoggija ali je odbio optužbe da ga je o naručio. Izvještaj američke obavještajne službe ukazuje suprotno.

Reporteri bez granica ističu da iako Mohammed bin Salman insistira na tome da svako ko je bio umiješan u ubistvo novinara bude kažnjen, medijski izvještaji iz 2021. pokazuju da su najmanje tri osobe koje su saudijski sudovi osudili za ubistvo Khashoggija viđene kako žive u luksuznim vilama u vladinom kompleksu u blizini Rijada. Reporteri bez granica navode i da se glavnom osumnjičenom u ovom slučaju Saudu al-Qahtaniju nikada nije ni sudilo. Nakon četverogodišnjeg nestanka, pojavio se na videu objavljenom na Twitteru ove godine okružen pristalicama. 

Iz Reportera bez granica napominju da se “kraljevski tretman” Mohammeda bin Salmana nastavio kod čelnika brojnih zemalja, kao i da je tokom ove godine bin Salman dočekao dužnosnike koji su poznati po represiji prema novinarima. On je, kako navode Reporteri bez granica, poboljšao svoje političke veze, a nije učinio ništa da ukloni prepreke koje guše medijske slobode u Saudijskoj Arabiji. U toj zemlji, kako se navodi, zatvorena su 24 medijska profesionalca što je među najvećem brojem u svijetu. Čak i kada budu pušteni, Reporteri bez granica pišu da se ti novinari često suočavaju sa zabranama putovanja na 10 ili više godina, što je bio slučaj i sa zatvorenim blogerom Raifom Badawijem.

Prema Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica za 2023., Saudijska Arabija se nalazi na 170. mjestu od 180 zemalja.

Suđenja za ubistvo Khashoggija

U proteklih pet godina Saudijska Arabija je, kako pišu Reporteri bez granica, uspješno spriječila dva velika suđenja za ubistvo Khashoggija: jedno u Turskoj gdje se zločin dogodio, a drugo u Sjedinjenim Američkim Državama, zemlji stalnog boravka Jamala Khashoggija, koji je imao američku zelenu kartu.

Turski sud je u aprilu 2022. odlučio da slučaj ubistva novinara Khashoggija prebaci u Saudijsku Arabiju, čime je prekinuto suđenje koje je u toj zemlji trajalo od 2020. godine i koje je trebalo dovesti do rasvjetljavanja ubistva.

Ovo suđenje je, kako pišu Reporteri bez granica, zaustavljeno zbog odsutnosti 26 saudijskih državljana za koje se tvrdilo da su učestvovali u zločinu. Nakon što je slučaj prebačen u Saudijsku Arabiju, on biva odmah zatvoren, uz obrazloženje da su saudijski sudovi već osudili osam muškaraca na tajnim suđenjima koja su se održavala iza zatvorenih vrata.

Još jedna tužba koju je podnijela Khashoggijeva zaručnica Hatice Cengiz protiv saudijskog prestolonasljednika na sudu u Washingtonu također je odbačena, a Reporteri bez granica pišu da je iznenađujuće imenovanje Mohammeda Bin Salmana za premijera Saudijske Arabije u septembru 2022. potaknulo administraciju predsjednika Amerike Joe Bidena da mu odobri imunitet u toj zemlji. U ovom slučaju je, kako se navodi, sudija odbacio tužbu uprkos vjerodostojnim navodima o njegovoj umiješanosti u Khashoggijevo ubistvo, a njegova zaručnica je tada izjavila da je takvom odlukom Khashoggi ponovno umro.

Reporteri bez granica su 2021. podnijeli kaznenu prijavu glavnom njemačkom javnom tužiocu protiv Mohammeda bin Salmana i drugih saudijskih dužnosnika odgovornih za zločine protiv čovječnosti u njihovom sistemskom progonu novinara, uključujući ubistvo Khashoggija i proizvoljno pritvaranje 34 novinara. Taj slučaj, kako ističu, ni dvije i po godine kasnije, još uvijek nije pokrenut.

Voditelj odjela za Bliski istok Reportera bez granica, Jonathan Dagher, rekao je da se čini kako se Saudijska Arabija “izvukla” u slučaju ubistva Jamala Khashoggija ističući da je to zastrašujuće “ne samo za novinarove voljene već i za globalnu slobodu medija i sigurnost novinara širom svijeta”. Dodao je da svjetski čelnici punih pet godina dozvoljavaju saudijskom prestolonasljedniku da prolazi bez posljedica, dok on i njegova vlada izbjegavaju bilo kakvu odgovornost za ovaj gnusni zločin. Dagher je istakao i da sramotna nekažnjivost u slučaju ubistva novinara Khashoggija ostavlja otvorena vrata za buduće napade na novinare.

Iz Reportera bez granica su poručili da će i dalje nastaviti tražiti pravdu za ubijenog novinara, sve dok ona ne bude zadovoljena.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.