Poziv vlastima u SAD-u da ulože resurse u oslobađanje američke novinarke u Rusiji

Poziv State Departmentu da novinarku ALsu Kurmashevu proglasi “nepravedno pritvorenom”

Poziv vlastima u SAD-u da ulože resurse u oslobađanje američke novinarke u Rusiji

Reporteri bez granica traže od SAD-a da Alsu Kurmashevu proglasi nepravedno pritvorenom.

foto: RSF

Novinarka Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmasheva uhapšena je u Rusiji 18. oktobra, a Reporteri bez granica (RSF) danas su uputili poziv državnom sekretaru Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Antonyju Blinkenu da novinarku službeno proglasi “nepravedno pritvorenom” i da usmjeri sve resurse američke vlade kako bi podržao njenu porodicu i osigurao njeno oslobađanje.

Organizacija za slobodu medija poziva Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a da Kurmashevu označi “nepravedno pritvorenom” i dodaje da se pridružila pismu civilnog društva upućenom Blinkenu iznoseći ovaj slučaj.

Dodaju da su obavijestili članove Kongresa o pismu.

RSF je naglasio da je State Department proglasio reportera Wall Street Journala Evana Gershkovicha nepravedno pritvorenim unutar dvije sedmice od njegovog hapšenja u martu 2023.

“Alsu Kurmasheva je žrtva rata Moskve protiv novinarstva i njenih geopolitičkih sporova sa SAD-om. Kremlj bi je trebao osloboditi i odmah odbaciti ove apsurdne optužbe, a dok taj dan ne dođe, State Department je mora označiti kao nepravedno pritvorenom”, izjavio je Clayton Weimers, izvršni direktor RSF za Ameriku.

Kao američka novinarka koja je na meti zbog posla kojim se bavi, Kurmasheva, dodao je Weimers, zaslužuje puni trud svoje vlade da osigura njeno oslobađanje.

RSF podsjeća da su Kurmasheva i Gershkovich prvi američki novinari uhapšeni u Rusiji od kraja Hladnog rata. Navedeno je da je State Department “rekordnom brzinom” proglasio Gershkovicha nepravedno pritvorenim, što je, kako ističe RSF, dovelo do optimizma unutar zajednice za slobodu medija da će Bidenova administracija dati veći prioritet osiguravanju oslobađanja zatvorenih američkih novinara. To, međutim, nije bio slučaj s Kurmashevom, a američka vlada nije dala jasno objašnjenje zašto.

Alsu Kurmasheva ima američko i rusko državljanstvo, a uhapšena je u Kazanju, gradu u Rusiji, jer se nije registrovala kao strani agent, kako je javio RSF. Kurmasheva je, kako je dodano, bila meta jer je novinarka i posljednja je žrtva u ratu Kremlja protiv nezavisnog novinarstva.

“Kurmasheva se također uklapa u obrazac moskovskog uzimanja talaca i kažnjavanja stranih medija, pošto su već iskorijenili nezavisne domaće medije”, piše RSF.

Koalicija za žene u novinarstvu (CFWIJ) oglasila se krajem oktobra o hapšenju Kurmasheve poručivši između ostalog da Kremlj nastavlja da cilja novinare pod apsurdnim optužbama iako samo rade svoj posao. Ona živi u Pragu i radi za Tatarsko-baškirski servis RSE-a, a iz ove novinske organizacije istakli su da su duboko zabrinuti zbog njenog pritvora.

„Alsu je veoma poštovana kolegica, odana supruga i posvećena majka dvoje djece“, rekao je vršilac dužnosti predsjednika RSE Jeffrey Gedmin.

Kurmasheva je otputovala u Rusiju u maju zbog hitnog porodičnog slučaja. Ona je privremeno zadržana dok je čekala povratni let na aerodromu Kazanj 2. juna nakon čega su joj oduzeti američki i ruski pasoš, što joj je onemogućilo da napusti Rusiju.

Novinarka je, navodi CFWIJ, poznata po svom izvještavanju o etničkim manjinama u Tatarstanu i Baškortostanu. Njen rad je fokusiran na očuvanje tatarskog jezika koji je suočen sa povećanim pritiskom ruskih vlasti posljednjih godina.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.