Regionalna novinarska udruženja izražavaju podršku novinarima Al Jazeere

Regionalna novinarska udruženja izražavaju podršku novinarima Al Jazeere

Regionalna novinarska udruženja izražavaju podršku novinarima Al Jazeere

Novinarske udruge iz regiona izrazile su javnu podršku novinarima Al Jazeere i zahtjeve pojedinih arapskih zemalja za gašenjem ove medijske kuće ocijenili kao udarac na medijske slobode.

Najave o mogućem zatvaranju Al Jazeere kao posljedice prekidanja diplomatskih odnosa između Katara i nekoliko drugih arapskih zemalja izazvale su žestoke reakcije medijske zajednice, a o ovom pitanju oglasila su se i medijska udruženja iz zemalja bivše Jugoslavije, izražavajući svoju podršku za zaposlene u Al Jazeeri Balkans i drugim podružnicama ove medijske kuće. Podršku su javno izrazili Udruženje BH novinari, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV).

"Upravni odbor  BH novinara protivi se svakom obliku cenzure i miješanja bilo koje države u medijske sadržaje i nezavisnost uredničke politike. Takvim postupcima se na najdirektniji način ugrožava pravo građana na slobodan pristup informacijama iz različitih medijskih izvora, te sužava prostor za javnu političku debatu o pitanjima od značaja za javnost, ne samo u arapskim državama, već i u cijelom svijetu.", kaže se u saopštenju Udruženja BH novinari

Zahtjeve pojedinih arapskih zemalja za gašenjem Al Jazeere medijska udruženja su ocijenila kao "ozbiljan udarac za medijske slobode i medijski pluralizam" i pozvali Međunarodnu federaciju novinara (IFJ) da iskoriste legitimna sredstva i zakonske mogućnosti za sprečavanje gašenja ovog medija. 

Pet arapskih zemalja (Egipt, Jordan, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein) početkom mjeseca prekinulo je diplomatske odnose sa Katarom zbog navodne podrške ekstremističkim grupama, a medijski analitičari smatraju da bi žrtva zahlađenja mogao biti upravo najpoznatiji katarski medijski brend. 

Izvor: BH novinari, NUNS, Deutsche Welle