SAD: Pokrenuta stranica za praćenje prijetnji i napada na novinare

SAD: Pokrenuta stranica za praćenje prijetnji i napada na novinare

SAD: Pokrenuta stranica za praćenje prijetnji i napada na novinare

Web stranica je nastala s ciljem praćenja i bilježenja prijetnji slobodnom novinarstvu širom Sjedinjenih Američkih Država. 
 
Foto: Press Freedom Tracker/Screenshot
 
Kako bi na jednom mjestu prikupili podatke o prijetnjama i napadima na američke novinare Komitet za zaštitu novinara i Fondacija za slobodu štampe pokrenuli su web stranicu Pressfreedomtracker.us. U projektu učestvuje više od 20 različitih organizacija za slobodu štampe, a na stranici se trenutno mogu pronaći podaci o uhapšenim novinarima, oduzimanju novinarske opreme, fizičkim napadima na novinare i zaustavljanjima novinara na granici.
 
"Sjedinjene Države imaju pravnu zaštitu slobode štampe koja je među najjačima na svijetu i snažno i raznoliko medijsko tržište, ali ovo se ne može uzeti zdravo za gotovo. Otvoreno neprijateljstvo, prijetnje od slabih procesuiranja odgovornih i hapšenja stvaraju neizvjesnu situaciju za novinare", navodi Alex Ellerbeck, saradnik istraživač iz Komiteta za zaštitu novinara.
 
Na stranici je trenutno moguće pronaći podatke da je tokom 2017. godine u SAD-u uhapšeno 19 novinara, a najmanje 10 reportera suočeno je s optužnicom. Najmanje četiri novinara zaustavljena su na graničnim prijelazima, dok ih je 11 fizički napadnuto.