SafeJournalists: TV voditelj Ivan Ivanović dobio prijetnje

SafeJournalists: TV voditelj Ivan Ivanović dobio prijetnje

SafeJournalists: TV voditelj Ivan Ivanović dobio prijetnje

Prijetnje dobio od Sime Spasića, ranije osuđenog za proganjanje novinara.
 
foto: Screenshot / YouTube
 
Voditelj Ivan Ivanović juče je na svom Twitteru objavio da su on i njegova porodica dobili prijetnje od Sime Spasića, predsjednika Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa prostora Kosova i Metohije, javlja mreža SafeJournalists.
 
Autor i voditelj emisije ,,Veče sa Ivanom Ivanovićem” koja se emituje na kanalu Nova S na Twitteru je pokazao screenshot poruke koju mu je poslao Simo Spasić, u kojoj Spasić prijeti Ivanoviću da će mu polomiti kičmu. Takođe ga optužuje, kao i Zorana Kesića i Olju Bećković da su mu uništili život, te prijeti i ženskim članovima njegove porodice. 
 
Simo Spasić je, kako podsjeća mreža, u februaru ove godine osuđen na šest mjeseci zatvora zbog krivičnog djela proganjanje čija je žrtva bio novinar Južnih vesti Aleksandar Stankov. „Vas treba na kolac, krivo mi je što vama neko od porodice nije ubijen“, jedna je od najtežih prijetnji upućenih novinaru što je tužilaštvo okvalifikovalo kao krivično djelo proganjanja.
 
Željko Bodrožić, predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) upozorava da je ovo ko zna koji put da visoki državni funkcioneri svojim izjavama stvaraju neprijateljski ambijent za novinare i druge građane koji kritički govore i pišu o politici vlasti. 
 
,,Sasvim su očekivani napadi i pretnje poput ovih koje je dobio naš kolega Ivan Ivanović. Poslednjih dana predsednik države i premijerka kreiraju atmosferu za brutalne napade na profesionalne novinare i reprezentativna udruženja. Tako su s vremena na vreme radili i ranije, i to se reflektuje na građane tako da neki od njih, poput Sime Spasića, shvate da imaju pravo i da su pozvani u ime države da se obračunaju sa svima koje su Vučić i Ana Brnabić targetirali”, kazao je Bodrožić.
 
SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije osuđuje prijetnje voditelju i poziva državne institucije da što prije procesuiraju i kazne odgovornog za prijetnje. Takođe, pozivaju nosioce vlasti da osude ovakvo ponašanje prema medijskim radnicima i da time pokažu, kako su saopštili, da štite prava svih njih, a ne da to rade selektivno, kada štite samo one koji vlast ne kritikuju.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.