Srbija: Ivana Lalić Majdak i Miloš Teodorović dobitnici nagrade EU za istraživačko novinarstvo

Srbija: Ivana Lalić Majdak i Miloš Teodorović dobitnici nagrade EU za istraživačko novinarstvo.

Srbija: Ivana Lalić Majdak i Miloš Teodorović dobitnici nagrade EU za istraživačko novinarstvo

Autori Ivana Lalić Majdak i Miloš Teodorović dobitnici su prve nagrade EU za istraživačko novinarstvo za dokumentarni prilog "Svedoci".

Foto: NUNS

Na svečanoj dodjeli nagrada saopšteno je da je u Srbiji pristigla 21 istraživačka priča, a prema zaključku žirija, sve priče predstavljaju realnu sliku naših prostora.

Predsjednik žirija, Rade Veljanovski, dodatno je obrazložio zašto je istraživački projekat "Svedoci" osvojio prvu nagradu: "Novinarski rad 'Svedoci' profesionalno obrađuje veoma tešku temu na način u kome su kriterijumi društvene relevantnosti, kvaliteta, originalnosti, profesionalnog angažmana, integriteta i hrabrosti novinara zadovoljeni na najveći način. Novinari su se usudili da urade nešto što danas uopšte nije lako, da se bave zločincima iz sopstvenog naroda, da se bave nedovoljno procesuiranim zločinima, zločinima koji nisu kažnjeni. Ovaj film bi po prirodi stvari trebalo da bude prikazan na javnim servisima jer je rađen apsolutno po svim standardima borbe za ostvarivanje javnog interesa, a to javnim servisima treba da bude u prvom planu.“

Nagrađena autorica Ivana Lalić Majdak istakla je da je film ponuđen mnogim TV kućama ali da je prikazan samo na jednoj. "Film je prikazan samo na televiziji B92 Info, a bio je ponuđen i televizijama sa nacionalnom frekvencijom, B92, TV Prva i RTS. Nijedna od te tri televizije nije htela ili nije smela da ga emituje."

Stručni žiri koji je ocjenjivao radove činili su novinarka B92 Brankica Stanković, glavni i odgovorni urednik redakcije Newsweek Milorad Ivanović, profesor na Fakultetu političkih nauka i predsjednik žirija Rade Veljanovski, članica Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Žužana Serenčeš, te profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Vladimir Barović.

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo će se dodjeljivati u svakoj od sedam zemalja kandidata za EU, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj za istraživačke priče objavljene u 2014., 2015. i 2016. godini.

Regionalni nagradni program EU za istraživačko novinarstvo na Zapadnom Balkanu i Turskoj osnovala je Generalna direkcija Evropske komisije za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju s ciljem promicanja izvanrednih rezultata istraživačkih novinara i povećanja vidljivosti kvalitetnog istraživačkog novinarstva u regionu.

Izvor: NUNS, RSE, N1