Srbija: Treći krug protesta "Novinari ne kleče"

Srbija: Treći krug protesta "Novinari ne kleče" rdn

Srbija: Treći krug protesta "Novinari ne kleče"

Protest pod nazivom "Novinari ne kleče/Predsedniče vlade, ko je ministar odbrane?" u ponedjeljak je održan po treći put ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu i u još nekoliko gradova širom zemlje. 

Novinari okupljeni u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i drugim gradovima ponovo su zatražili smjenu srbijanskog ministra odbrane Bratislava Gašića zbog sekstističkih komentara upućenih novinarki B92, Zlatiji Labović, u decembru prošle godine, te od premijera Aleksanda Vučića zahtijevali ispunjenje obećanja o Gašićevom razrješenju sa ministarske pozicije.

“Pohvale koje premijer upućuje Bratislavu Gašiću i najave njegovog skorog povratka u politički život možemo da shvatimo samo kao odobravanje Gašićevog prostačkog postupka. Zahtevamo da u svetlu najnovijih događaja ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović javno kaže odakle mu informacija o tome s kim se sastaje i o čemu razgovara predsednik NUNS-a Vukašin Obradović. Na osnovu Stefanovićevih izjava može se osnovano sumnjati da je Obradović prisluškivan i praćen. Pozivamo ministra Stefanovića da tu sumnju odagna i uveri nas da svoj posao možemo da radimo bezbedno i slobodno”, dio je proglasa koji je na skupu pročitala novinarka Antonela Riha. 

U proglasu se traži i da se vlasnici, menadžeri i urednici medijskih kuća odupru političkim pritiscima i novinarima osiguraju "makar minimum radnih prava".

Prvi protest "Novinari ne kleče" održan je u Beogradu 7. decembra, a drugi 21. decembra prošle godine, u deset gradova Srbije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić početkom decembra izjavio je da će pokrenuti proceduru za Gašićevu smjenu, no to još uvijek nije učinjeno.

Izvor: B92, NUNSRadio Slobodna Evropa