Trump tuži CNN za klevetu, traži 475 miliona dolara odštete

Trump tuži CNN za klevetu, traži 475 miliona dolara odštete

Trump tuži CNN za klevetu, traži 475 miliona dolara odštete

Tužba od 29 stranica protiv CNN-a.
 
foto: Facebook / Donald J. Trump
 
Bivši američki predsjednik Donald Trump tužio je kablovsku TV mrežu CNN za klevetu tražeći odštetu od 475 miliona dolara, javio je Guardian 3. oktobra.
 
Trump u svojoj tužbi, podnesenoj Okružnom sudu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Fort Lauderdaleu na Floridi, tvrdi da je CNN iskoristio svoj znatan utjecaj kao vodeće novinske kuće kako bi ga politički porazio.
 
“Američka kablovska informativna stanica pokušala je ukaljati reputaciju Trumpa serijom sve skandaloznijih, lažnih i klevetničkih etiketa kao 'rasiste', 'ruskog lakeja', 'pobunjenika' i na kraju 'Hitlera'”, tvrde njegovi advokati. 
 
“Pored naglašavanja bilo kakvih negativnih informacija o tužitelju i ignorisanja svih pozitivnih informacija o njemu, CNN je pokušao iskoristiti svoj ogroman utjecaj, navodno kao 'pouzdani' izvor vijesti, da okleveta tužitelja svojim gledaocima i čitateljima sa svrhom da ga politički porazi”, navodi se u podnesku sudu.
 
CNN je odbio da komentariše slučaj.
 
U Trumpovoj tužbi na 29 stranica se tvrdi da ga CNN dugo vremena kritikuje, kao i da su “pojačali svoje napade posljednjih mjeseci” jer su se, kako piše, “bojali da će se ponovo kandidovati za predsjednika SAD 2024.”.
 
“Kao dio svojih napora da političku ravnotežu okrene ka lijevo, CNN je pokušao okaljati tužitelja”, navodi se u tužbi.
 
Navedeno je i nekoliko slučajeva u kojima CNN navodno poredi Trampa sa Hitlerom, uključujući i izvještaj voditelja Fareeda Zakarije iz januara 2022. koji je uključivao snimke njemačkog diktatora iz 20. vijeka.
 
Trump, koji je 2020. izgubio izbore od demokrate Joea Bidena, nije zvanično rekao da li će se ponovo kandidovati, iako je odbacio mnoge takve nagovještaje.
 
Tužba dolazi u trenutku kada se 76-godišnji bivši predsjednik SAD-a suočava sa značajnim pravnim problemima, uključujući krivičnu istragu američkog Ministarstva pravde zbog držanja vladinih evidencija na svom imanju Mar-a-Lago na Floridi.
 
Trampa je prošlog mjeseca državna tužiteljica New Yorka Leticia James optužila da laže bankama i osiguravajućim društvima o vrijednosti njegove imovine.
 
Takođe, kongresni odbor i Ministarstvo pravde odvojeno istražuju napad na američki Kapitol od 6. januara 2021. koji su izvele Trumpove pristalice. U izjavi je bivši američki predsjednik rekao da bi mogao poduzeti mjere protiv kongresnog odbora koji istražuje navedeni napad, kao i da će podnijeti tužbe protiv drugih velikih medijskih kompanija u nadolazećim sedmicama i mjesecima.
 
Pored navedenih slučajeva, novinarka i autorica E Jean Carroll ga je tužila za silovanje.
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.