Ubijen osmi novinar ove godine u Meksiku

Ubijen osmi novinar ove godine u Meksiku

Ubijen osmi novinar ove godine u Meksiku

foto: pixabay

Tijelo 49-godišnjeg novinara Rogelija Barragána Péreza pronađeno je u gepeku njegovog auta u Zacatepecu u centralnoj meksičkoj državi Morelos. To je osmo ubistvo novinara u Meksiku samo ove godine.

Kako navode Reporteri bez granica, na tijelu su pronađene brojne povrede, posebno na glavi i licu. Novinar je izvještavao većinom o kriminalu za svoj portal Guerrero Al Instante, a ranije je radio za dva lokalna medija u Chilpancingou, glavnom gradu savezne države Guerrero. Njegove kolege su rekli Reporterima bez granica kako je Perez prestao pisati pod svojim imenom iz sigurnosnih razloga.

“Istražiteljima mora biti prioritet pretpostavka da je Rogelio Barragán Pérez ubijen u vezi sa novinarskim poslom koji je radio i odgovorni za ovo moraju biti identifikovani što prije“, izjavio je Emmanuel Colombié, šef Reportera bez granica za Latinsku Ameriku.

Ubistvo Barragana Pereza potvrilo je Meksiku status najsmrtonosnije zemlje u svijetu za novinare ove godine. Do sada su u 2019. ubijeni: Norma Garabia SarduzaFrancisco Romero DíazTelésforo Santiago EnríquezJesús Eugenio Ramos RodríguezRafael Murúa Manríquez, Omar Iván Camacho Mascareño and Santiago Barroso.

Meksiko se nalazi na 144. mjestu od 180 zemalja na Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.