Umbrella: Depolitizacija javnih emitera treba biti uslov za dodjelu 10 miliona KM javnog novca

Umbrella: Depolitizacija javnih emitera bi trebao biti uslov za dodjelu 10 miliona KM javnog novca

Umbrella: Depolitizacija javnih emitera treba biti uslov za dodjelu 10 miliona KM javnog novca

Javni servisi ne postoje radi političara, nego javnosti, navodi Umbrella. 

foto: Umbrella

Neopravdana je odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) o izdvajanju 10 miliona KM javnog novca javnim servisima u BiH, saopšteno je iz Udruženja Umbrella koje okuplja 13 istraživačkih nezavisnih medija.

Javni servisi, kako se navodi u saopštenju, ne bi trebali dobijati milione javnog novca sve dok im je, kako se naglašava, prioritet u izvještavanju zaštita političkih elita, a ne javnog interesa. 

Navodi se takođe da Udruženje Umbrella daje podršku zahtjevima Samostalnog sindikata radnika BHRT-a i njihovom posljednjem apelu za rješavanje finansijskih i drugih teškoća u funkcioniranju javnog medijskog servisa na nivou države, međutim, Udruženje naglašava da smatra neprihvatljivim finansiranje javnim novcem program koji neće imati kritički odnos prema političarima i političko postavljanje kadrova na javnim servisima.

Udruženje Umbella, piše u saopštenju, traži da se javni servisi depolitiziraju i profesionaliziraju, što bi trebao biti preduslov dobijanja novca.

"Dok se nad nezavisnim medijima godinama unazad vrši ekonomski i politički pritisak, država izdvaja milione za medijsko izvještavanje koje odgovara finansijerima - odnosno državnim institucijama", piše u saopštenju. 

Zbog navedenog Udruženje Umbrella je postavilo sljedeća pitanja:

  • Zašto država BiH nema fond za podršku istraživačkom novinarstvu?
  • Otkad to javni servisi treba da se ponašaju u skladu sa politikama političkih partija ili koalicija? Ovo je direktan i nedvosmislen atak na slobodu medija i slobodu govora.
  • Zašto se i pored naplate takse na posjedovanje radio i televizijskih prijemnika, koja idu isključivo javnim RTV servisima, iz budžeta izdvaja deset miliona maraka?
  • Na osnovu kojih kriterija Vijeće ministara BiH određuje kome i koliko sredstava će biti dodijeljeno iz fondova koja pune svi građani BiH?

Udruženje navodi da je javni servis potreban svakoj demokratskoj zemlji, ali da javni servisi ne postoje radi političara, nego javnosti.

"Veća odgovornost rukovodstva ovih medija prema građanima doprinijeli bi i stabilnijem finansiranju", istaknuto je.

Umbrella navodi da izražava ozbiljnu zabrinutost zbog izjave ministra vanjskih poslova BiH i lidera Naroda i pravde Elmedina Konakovića kojom, kako su istakli, sugeriše da bi dugoročno rješenje za javne emitera FTV i BHRT trebalo biti usmjereno prema ispunjavanju političkih zahtjeva "Trojke". Ovakav pristup, saopštila je Umbrella, direktno ugrožava neovisnost medija i slobodu govora, stvarajući ozbiljnu zabrinutost za demokratske vrijednosti.

Izvor: Umbrella

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.