Urednik i zamjenica urednika portala radija Antena M dobili prijetnje smrću

Urednik i zamjenica urednika portala radija Antena M dobili prijetnje smrću

Urednik i zamjenica urednika portala radija Antena M dobili prijetnje smrću

SafeJournalists mreža javlja da su Darko Šuković i Milena Aprcović dobili prijetnje putem Facebooka.
 
foto: Antena M
 
Urednik portala radija Antena M u Crnoj Gori Darko Šuković i zamjenica urednika Milena Aprcović u srijedu su dobili ozbiljne prijetnje putem Facebooka, javila je mreža SafeJournalists u petak.
 
Đorđije Tadić iz Nikšića poslao je komentar ispod teksta u kojem, navodi SafeJournalists u saopštenju, poručuje novinarima da „ih treba likvidirati”, kao i da sve ostalo treba ugasiti.
 
Dodaje se da je policija identifikovala autora prijetnji i izvršila pretres, tokom kojeg je pronašla oružje za koje Tadić nema dozvolu. Nadležni tužilac je, međutim, odlučio da pokrene postupak po službenoj dužnosti samo za dio nedozvoljenog držanja oružja, dok je u vezi sa prijetnjama zaposlenima u mediju rekao da „nema elemenata krivičnog djela“. Međutim, nakon pritiska javnosti, vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Tatjana Begović naredila je Osnovnom državnom tužilaštvu da ipak podnese krivičnu prijavu zbog prijetnji upućenih uredniku i zamjenici portala Antena M.
 
„Sindikat medija Crne Gore (SMCG) očekuje od nadležnih organa da ozbiljno shvate ovu i sve prijetnje novinarima i medijskim radnicima u Crnoj Gori i da adekvatno kazne nasilnika, kako bi poslali poruku da je ugrožavanje bezbjednosti novinara apsolutno neprihvatljivo. Ovo je 11. slučaj napada na novinare u Crnoj Gori tokom 2023. godine, a u posljednje vrijeme povećan je broj online prijetnji“, rekao je predsjednik SMCG-a Radomir Kračković.
 
SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu SMCG u osudi prijetnji i apeluje na nadležne državne organe Crne Gore, posebno tužilaštvo, da prijetnje sa društvenih mreža tretiraju posebno pažljivo, budući da je zabilježen porast ovakvih prijetnji koje su često veoma ozbiljne prirode.
 
SafeJournalists mreža dodaje da će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju, poručujući da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana. 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.