SafeJournalists: Online napadi na novinara Danasa zbog teksta o Patrijarhu

SafeJournalists: Online napadi na novinara Danasa zbog teksta o Patrijarhu

SafeJournalists: Online napadi na novinara Danasa zbog teksta o Patrijarhu

“Novinari u Srbiji žive u opasnom ambijentu”.
 
foto: Pixabay
 
Novinar Nikola Krstić je napisao tekst u Danasu u kome je, u ličnom stavu, kritikovao izjavu patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija o ženama. Nakon teksta je uslijedila gomila prijetnji na društvenim mrežama, javlja Mreža Safejournalists, zahtijevajući od policije i Tužilaštva da pronađu sve osobe koje su uputile prijetnje.
 
Poseban problem Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) vidi u, kako se navodi u saopštenju SafeJournalists, orkestriranoj kampanji preko desničarskih grupa, u kome su veliku ulogu imali i srpski tabloidi, nakon čijeg je pisanja, kako dodaju, došlo do povećanja prijetnji Krstiću na društvenim mrežama. 
 
“Tabloidi su odmah po objavljivanju teksta, na gotovo istovetan način, izvrtale činjenice iz Krstićevog teksta i isticali da mrzi SPC i postavili pitanje kako je moguće da jede srpski hleb? Ujedno, lažno su navodili da je Krstić pripadnik ‘Đilasove stranke’ i da je pozivao građane na blokadu mosta Gazela”, piše u saopštenju.
 
Iz NUNS-a, dodaje mreža, poručuju da ovakve prijetnje ne čude, s obzirom na klimu koja se stvara prema novinarima u Srbiji već duže vrijeme i podsjećaju na veliki broj napada i pritisaka na novinare. 
 
Željko Bodrožić, predsjednik NUNS-a, objašnjava da prijetnje i uvrede koje je dobio Krstić jasno govore u kakvom opasnom ambijentu rade novinari u Srbiji, ali i sa kakvim se problemima susreću novinari kada kritički pišu. On ukazuje da u ovom teškom momentu za naše društvo, piše SafeJournalists, državni organi treba da učine sve da smire tenzije u društvu, a ne da se dodatno raspiruju.
 
“Ono što posebno zabrinjava je što su pretnje usledile nakon teksta o SPC i kritike govora Patrijarha u kome se žene nazivaju jadnice, gde se samo pokazuje da kao društvo nismo spremni za kritiku. Ne treba zaboraviti i da je pre par dana jedan dnevni list prekinuo saradnju sa spisateljicom Biljanom Srbljanović zbog teksta o Patrijarhu”, navodi se u saopštenju.
 
SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, dodaje da se pridružuje osudama prijetnji i kampanje pokrenute protiv Krstića i poziva nadležne organe da odmah pronađu i kazne počinioce. Takođe, pozivaju sve učesnike u javnom prostoru da se uzdrže od targetiranja novinara i svih ostalih koji na kritički način pišu o temama od javnog interesa. Pozivaju i predstavnike vlasti da osude ovakve prijetnje i kampanje i na taj način jasno pošalju poruku da je takvo ponašanje nedozvoljeno.
 
SafeJournalists mreža dodaje da će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.