Wikipedia zabranjuje citiranje Daily Maila zbog nepouzdanosti

Wikipedia zabranjuje citiranje Daily Maila zbog nepouzdanosti

Wikipedia zabranjuje citiranje Daily Maila zbog nepouzdanosti

Urednici Wikipedije odlučili su zabraniti upotrebu sadržaja sa Daily Maila za potvrđivanje citata u tekstovima engleske verzije te platfororme jer je "generalno nepouzdan".
 
Foto: Pixabay
 
Online otvorena enciklopedija Wikipedia više neće prihvatati linkove koji vode na članke britanskog tabloida Daily Maila zbog njegove nepouzdanosti.
 
Urednici Wikipedije odlučili su zabraniti upotrebu sadržaja sa Daily Maila za potvrđivanje citata u tekstovima engleske verzije jer reputaciju tabloida kao medija karakteriše slabo "provjeravanje činjenica, senzacionalizam i izravna fabrikacija".
 
"Ovo znači da Daily Mail generalno neće biti okarakterisan kao 'pouzdan izvor' na engleskoj Wikipediji, a urednici volonteri se ohrabruju da mijenjaju postojeće citate koji vode na Daily Mail drugim izvorima koje zajednica smatra pouzdanim. To je dosljedno načinu na koji urednici Wikipedije procjenjuju i koriste medije generalno – sa zdravim razumom i oprezom", saopćili su urednici.
 
Iz Fondacije Wikimedia koja vodi Wikipediju, ali ne kontroliše uređivačke procese platforme, izjavili su da su urednici engleske verzije Wikipedije diskutovali o pouzdanosti Daily Maila još u 2015. godini.
 
Oko 12.000 linkova na sadržaje Daily Maila će postepeno biti uklonjeni.