Zbog nesigurnosti, novinari odlaze iz Libije

Zbog nesigurnosti, novinari odlaze iz Libije

Zbog nesigurnosti, novinari odlaze iz Libije

Mnogi novinari napuštaju Libiju zbog pritisaka, a neki su mediji već izmjestili svoja sjedišta u okolne zemlje.

Kriza slobode medija u Libiji dostigla je nezabilježen nivo u posljednjih sedam godina, izvještavaju Reporteri bez granica, a novinarstvo je postalo izuzetno opasno dok se napadi i pritisci na novinare ne kažnjavaju, što je mnoge primoralo da napuste zemlju.

Politički konflikti i nasilje guše slobodu medija koja je bila u usponu od 2011. godine, a borbe za prevlast dvije glavne političke opcije onemogućuje slobodno novinarsto i novinare pretvara u mete.

Najmanje 18 novinara je ubijeno u posljednjih sedam godina. Dvije glavne vojne frakcije, “Al Karama” u Bengaziju i “Fajr Libya” u Tripoliju, u sukobu su već pet godina, a produkcija vijesti je gotovo nemoguća zbog političke polarizacije, budući da je ušutkavanje novinara cilj i jednih i drugih.

Libija konstantno gubi svoje novinare i medije, kažu podaci Reportera bez granica; 67 novinara je napustilo zemlju dok osam libijskih medija funkcioniše iz sjedišta prebačenih u druge zemlje Bliskog Istoka.

Zabilježeni su i mnogi slučajevi nestanka, otmica i mučenja novinara.

"Situacija za novinare i medije u Libiji je neodrživa", poručuju Reporteri bez granica, "Oni koji odluče da ostanu, zarobljeni su, i moraju da izaberu između rivalskih frakcija. Medijske slobode i nezavisno novinarstvo krucijalni su za demokratiju i vladavinu prava".

Libija se nalazi na 163. mjestu od 180 zemalja na Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica.

Izvor: RSF