EFJ se pridružio HND-u u osudi presude novinaru Draženu Ciglenečkom

EFJ se pridružio HND-u u osudi presude novinaru Draženu Ciglenečkom

EFJ se pridružio HND-u u osudi presude novinaru Draženu Ciglenečkom

Evropska federacija novinara osuđuje pritisak na novinare i slobodu medija u Hrvatskoj.
 
foto: Pixabay
 
Hrvatsko novinarsko društvo (HND) je 2. februara osudilo nepravomoćnu presudu kojom je novinar Novog lista Dražen Ciglenečki proglašen krivim na temelju privatne tužbe bivšeg predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, a sada suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića, nakon čega se i Evropska federacija novinara (EFJ) pridružila svom hrvatskom ogranku u osudi, kako su naveli, kontinuiranog pritiska na novinare i slobodu medija.
 
Slučaj Dražena Ciglenečkog datira iz 2014. godine kada je navedeni novinar u dnevnom listu Novi list objavio kolumnu pod naslovom „Turudić više štete od Šešelja“. Ciglenečki je tada naveo da bi poslanicima, umjesto skupštinskim deklaracijama protiv Šešelja, bilo bolje da se stave protiv sudije Turudića.
 
Tada je sudija Turudić pokrenuo postupak zbog povrede časti protiv novinara i njegovog izdavača. Općinski sud u Rijeci u martu 2016. i maju 2018. godine je osudio Ciglenečkog i njegovog urednika na odštetu od 20.000 eura.
 
Dražen Ciglenečki je prošle sedmice proglašen krivim u krivičnom postupku za narušavanje ugleda i časti Ivana Turudića. Sud je presudio da rubrika “prelazi granicu dozvoljenih vrijednosnih sudova i kritika”.
 
Sutkinja Vera Marincel kazala je da novinar mora snositi odgovornost prilikom iznošenja informacija.
 
“Sloboda izražavanja nije apsolutna, postoje određene granice, a u ovom slučaju, prema sudu, one su prekoračene”, rekla je.
 
Ciglenečki je u svojoj odbrani naveo da mu namjera nije bila narušavanje ugleda Turudića, već da iznese svoje mišljenje o javnoj ličnosti visokog profila. Novinarska kolumna, prema ocjeni HND, ni na koji način nije poredila lik i djelo Ivana Turudića sa Vojislavom Šešeljem.
 
Prema podacima hrvatskog Ministarstva pravosuđa i podacima iz godišnjih istraživanja HND, tužbe se u većini slučajeva podnose radi zastrašivanja novinara i medija kako bi se odustalo od ozbiljnih istraživačkih priča. 
 
HND je u svome saopćenju ranije istakao da sutkinja Marincel i sudija Turudić imaju problema i ”s onim što se u školskom obrazovanju naziva razumijevanje teksta”.
 
”Dražen Ciglenečki u inkriminiranoj kolumni nigdje, naime, i ni na koji način nije usporedio lik i djelo Ivana Turudića s Vojislavom Šešeljem, a kamoli njihove uloge u Domovinskom ratu! Zbog ovakvih presuda, ako već nisu uobičajena praksa hrvatskog pravosuđa da kolege suci uvijek daju pravo kolegama sucima kada tuže novinare, moglo bi biti kažnjivo svako spominjanje u istoj rečenici Vojislava Šešelja s bilo kim, štoviše, svako spominjanje Vojislava Šešelja u istom tekstu s bilo čijim imenom, pa u konačnici i svako spominjanje Vojislava Šešelja i bilo koje osobe imenom i prezimenom u različitim tekstovima”, naglasili su iz HND-a.
 
Dodali su da ukoliko se nastavi progon novinara SLAPP-tužbama, oni će biti ti koji će nanositi veću štetu Hrvatskoj od ratnog zločinca Šešelja, pogotovo na međunarodnom planu.
 
Izvor: EFJ i HND
 
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje