Bh. štampa prije dvije decenije: U Parizu potpisan Dejtonski mirovni sporazum

Bh. štampa prije dvije decenije: U Parizu potpisan Dejtonski mirovni sporazum

Bh. štampa prije dvije decenije: U Parizu potpisan Dejtonski mirovni sporazum

Dejtonski mirovni sporazum različito je ispraćen u medijima u tada ratnoj Bosni i Hercegovini, a izvještaji o pariskom potpisivanju išli su od odobravanja do protivljenja, pa i sumnji u mir. 

Foto: Mirza Ibrahimpašić/"Ženevska Bosna", septembar 1995.

Novembar i decembar u bh. medijima 2015. godine prepuni su analiza i prisjećanja na mirovni sporazum koji je prije 20 godina zaustavio rat u Bosni i Hercegovini. Iz bogatog digitalnog arhiva Infobiro-a, donosimo kratak uvid u izvještavanje medija o tom historijskom događaju za Bosnu i Hercegovinu.

Sarajevsko Oslobođenje na naslovnoj strani 14.decembra 1995. godine prenosi tekst agencije Reuters i javlja da su u Pariz dan prije zakazanog potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma stigli akteri mirovnih pregovora i da je mjerodavna jedino engleska verzija već ranije parafiranog dokumenta iz novembra 1995. godine u državi Ohajo u SAD-u.

Foto: Oslobođenje, 14.12.1995.

Tada mjesečni magazin, Dani u decembru donose tekst o „sudbini Daytonske Bosne“ i tome šta predstavlja mirovni sporazum za Bosnu i Hercegovinu, i opisuje je kao vanbračno dijete rođeno u vojnoj bazi, „držav(u) kojoj će babica biti NATO pakt, a kumovi Bill Clinton i Richard Holbrooke“.

Foto: Dani, decembar 1995.

Istovremeno, na naslovnici sedmičnog izdanja Oslobođenja iz Republike Srpske, glavna priča sa naslovnice je o tome da je Skupština Srpskog Sarajeva usvojila rezultate referenduma na kojem je odbijen dio Dejtonskog sporazuma koji se odnosi na status njihovog grada, a kratki informativni članak o potpisivanju sporazuma u Parizu smješten je u kutak naslovne strane.

Foto: Ratno Oslobođenje, 15.12.1995./Infobiro

Naslovna priča u magazinu Javnost, sedmičnjaku iz Republike Srpske, u prvom narednom broju nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma pod naslovom „Grad bez svetlosti“ govori o sporazumu o miru potpisanom u Parizu i tome kako su Muslimani i Hrvati pokrenuli sve snage da iznude od srpske strane što više ustupaka, ali i tome da SAD-u i zemljama zapadne Evrope ne odgovara Republika Srpska.

Foto: Javnost, 23.12.1995./Infobiro

Ovo je samo dio medijskog sadržaja koji se odnosi na kraj rata u Bosni i Hercegovini, a digitalni arhiv Infobiro-a dobar je izvor za podsjećanje na to kako je bh. štampa pisala o važnim historijskim događajima. Infobiro, pored digitalnog arhiva, posjeduje i značajan broj štampanih izdanja iz ratnog perioda.