Delegacija Media Freedom Rapid Response najavila hitnu posjetu Italiji

Delegacija Media Freedom Rapid Response najavila hitnu posjetu Italiji

Delegacija Media Freedom Rapid Response najavila hitnu posjetu Italiji

Posjeta je najavljena zbog pogoršanja stanja medijskih sloboda u proteklom periodu u Italiji.

foto: EFJ

Predstavnici partnerskih organizacije Media Freedom Rapid Response (MFRR) najavili su posjetu Italiji 16. i 17. maja ove godine zbog povećanja pritisaka na slobodu medija u toj zemlji, javila je Evropska federacija novinara (EFJ).

Tokom posjete, kako je najavljeno, delegacija MFRR-a će se fokusirati na sve veći pritisak na javnu radioteleviziju Italije - RAI, na sukobe interesa oko prodaje italijanske novinske agencije AGI (Agenzia Giornalistica Italia), kao i na trenutne reforme zakona o kleveti i sve većeg broja tužbi koje protiv novinara često pokreću članovi italijanske vlade.

Budući da je u posljednje vrijeme došlo do zakonodavnih promjena po pitanju slobode medija u Evropskoj uniji (EU), uključujući usvajanje Direktive protiv SLAPP tužbi i Evropskog akta o slobodi medija (EMFA), cilj posjete MFRR-a je, kako se navodi, analizirati dramatičnu reakciju na standarde slobode medija u Italiji i kršenja zakonodavnog okvira EU.

Delegacija MFRR-a najavila je sastanke sa predstavnicima lokalnih institucija, novinarima, predstavnicima novinarskih udruženja i civilnog sektora, predstavnicima institucija i pravosuđa, parlamentarcima. Sastanci bi, kako je najavljeno, trebali biti održani i sa lokalnim partnerima koalicije MFRR-a u toj zemlji uključujući predstavnike organizacija Amnesty International Italia, Articolo 21, Consiglio Nazionale Ordine dei Giornalisti (CNOG), Federazione Nazionale Stampa Italiana (FNSI), Unione Sindacale Giornalisti Rai (USiGRai), te novinarima i drugim relevantnim osobama.

Delegaciju MFRR-a predvodit će predstavnici Evropske federacije novinara (EFJ), organizacije Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa, kao i predstavnici organizacija Article 19, Evropskog centra za slobodu štampe i medija i Međunarodnog instituta za štampu (IPI).

Po završetku posjete, koalicija MFRR-a je najavila da će objaviti detaljan izvještaj o zaključcima i preporukama za tu zemlju.

Ovu misiju koordinira Media Freedom Rapid Response (MFRR), organizacija koja evidentira, prati i reaguje na slučajeve kršenja slobode medija u državama članicama EU i zemljama kandidatima.

Novinari italijanskog javnog emitera RAI održali su 24-satni štrajk u ponedjeljak 6. maja zbog, kako je naveo Sindikat novinara RAI-a (USIGrai), kontrole koju vrši vlada Giorgije Meloni nad njihovim radom. EFJ je u saopštenju od ponedjeljka istakao da se pridružuje svojoj podružnici Italijanskoj nacionalnoj novinarskoj federaciji (FNSI) u davanju pune podrške novinarima RAI-a.
 
USIGrai je kritikovao političke pokušaje “da se RAI pretvori u glasnogovornika vlade”, a kao dodatne razloge za štrajk je naveo nedostatak osoblja, kao i otkazivanje kolektivnog ugovora.
 
Uprava RAI-a je optužila novinare da štrajkuju iz “ideoloških i političkih razloga” koji “nemaju nikakve veze sa pravima radnika”. 
 
Predsjednica EFJ Maja Sever kazala je u saopštenju od ponedjeljka da godinama pozivaju na veću nezavisnost javnog emitovanja u Italiji. 
 
“Umjesto da slijedi novi Zakona o slobodi medija u EU koji će konsolidovati nezavisnost javnih emitera u Evropi, italijanska vlada se upušta u političko zarobljavanje RAI-a, prkoseći pravu italijanskih građana na slobodan, nezavisan pristup i pluralističke informacije”, izjavila je Sever.
 
USIGrai je i ranije u aprilu izvijestio o problemima u RAI-u navodeći da je javni servis odlučio da ministrima i podsekretarima omogući neograničeno vrijeme tokom emitovanja kada govore o institucionalnim pitanjima upoređujući RAI s “megafonom vlade”. IFJ i EFJ zajedno sa FNSI-em su tada istakli da je ta odluka daljnji pokušaj politizacije javnih informativnih službi u propagandne svrhe te su uputili zahtjev da RAI poštuje temeljne novinarske principe.

Izvor: EFJ

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.