EU: Većina građana smatra da mediji nisu neovisni

EU: Većina građana smatra da mediji nisu neovisni

EU: Većina građana smatra da mediji nisu neovisni

Građani EU u velikoj mjeri smatraju da medijima u njihovim državama nedostaje neovisnosti, pokazuju rezultati ovogodišnjeg Eurobarometra.

Istraživanje pod nazivom "Pluralizam i neovisnost medija", sprovedeno među građanima Evropske unije, pokazalo je da 57 % ispitanika smatra da mediji u državama u kojima žive ne izvještavaju neovisno od političkih i komercijalnih utjecaja, dok čak 60% ne vjeruje u neovisnost javnog medijskog servisa. Čak 46% smatra da regulatorne agencije za mediju nisu neovisne u svom djelovanju.

Iako brojevi ne izgledaju ohrabrujuće, istraživači napominju da su zabilježili veliku razliku u odgovorima između sjevernih i južnh evropskih zemalja. Tako stanovnici Finske, Holandije i Danske većinom smatraju da njihovi mediji ne ovise o političkim i komercijalnim utjecajima, dok su stanovnici Grčke, Španije i Kipra manje uvjereni u ovu tvrdnju.

Unatoč niskom nivou povjerenja u neovisnost medija i regulatornih agencija, nešto više od 50% svih ispitanika ocijenilo je izvještavanje medija u svojim zemljama pouzdanim, a dvije trećine se slaže da mediji pružaju u uvid u različita mišljenja.

 

 

Potvrđujući ranija istraživanja, radio je ocijenjen kao najpouzdaniji medij (čak 66% ispitanika dijeli ovakav stav), a prate ga televizija i novine. Vijesti sa društvenih medija pouzdane su za tek trećinu ispitanika, no većina ih ipak prati debate na društvenim mrežama.  

Izvor: EFJ