Iran: Novinar Washington Posta pušten na slobodu

Iran: Novinar Jason Rezaian pušten na slobodu

Iran: Novinar Washington Posta pušten na slobodu

Vlasti Irana pustile su na slobodu Jasona Rezaiana, novinara Washington Posta, koji je od 2014. godine boravio u zatvoru nakon što je proglašen krivim za špijunažu.
 
 
Pored Rezaiana, oslobođena su još trojica Iranaca s američkim državljanstvom, dok će sedam Iranaca iz američkih zatvora, također, biti oslobođeno.
 
„Pozdravljamo vijesti o oslobađanju Jasona Rezaiana, koji nikada nije ni trebao biti zatvoren. Sudska farsa koja ga je držala u pritvoru 544 dana, Teheranu nije donijela ništa osim prezira međunarodne zajednice. Iranska vlada trebala bi odmah početi poduzimati korake kako bi poboljšala položaj slobode štampe, tako što će osloboditi sve novinare koji su zatvoreni zbog svog rada“, izjavio je Sherif Mansour, program koordinator Komiteta za zaštitu novinara za područje Bliskog istoka i Sjeverne Afrike.
 
Dopisnik Washington Posta zadržan je u zatvoru duže nego ijedan strani novinar u Iranu. Sa 19 novinara lišenih slobode, Iran zauzima treće mjesto u svijetu po broju novinara koji su završili u zatvoru tokom 2015. godine, navode iz Komiteta za zaštitu novinara.
 
Oslobađanje novinara dolazi u vrijeme kada su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija ukinule multinacionalne ekonomske i finansijske sankcije koje su se ranije odnosile na iranski nuklearni program.