Kritike za premijera Hrvatske zbog optužbe upućene novinarki HRT-a

Kritike za premijera Hrvatske zbog optužbe upućene novinarki HRT-a

Kritike za premijera Hrvatske zbog optužbe upućene novinarki HRT-a

Premijer Andrej Plenković je tokom televizijskog gostovanja optužio novinarku Maju Sever da je njegovog političkog protivnika “pripremila” za predizbornu raspravu.

Foto: HRT

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko osudio je ponašanje premijera Hrvatske Andreja Plenkovića zbog optužbe upućene novinarki Hrvatske radiotelevizije (HRT) Maji Sever tokom gostovanja u emisiji RTL televizije. Plenković je novinarku Sever optužio da je pomogla njegovom političkom protivniku da se pripremi za gostovanje u ovoj emisiji tokom koje je vođena predizborna rasprava, piše BalkansInsight.

„Sramotno ponašanje premijera Andreja Plenkovića, koji je tijekom rasprave s Davorom Bernardićem na RTL-u optužio kolegicu Maju Sever da radi za (oporbeni) SDP (Socijaldemokratsku stranku). Nedostojan funkcije premijera ", napisao je Zovko na svom Twitter nalogu.

Predizborna rasprava se tokom ove televizijske emisije vodila uoči parlamentarnih izbora koji će se ove godine u Hrvatskoj održati 5. jula.

U autorskom tekstu novinarke Anje Vladisavljević objavljenom na BalkanInsightu navodi se da je Plenković pitao svog političkog protivnika da li ga novinarka Sever pripremila za tu emisiju jer se on pojavio sa snopom dokumenata koje je pokušao iskoristiti kako bi dokazao neuspjehe Plenkovićeve vlade.

Novinarka Sever predsjednica je Sindikata hrvatskih novinara i dugogodišnja novinarka HRT-a, a na svom Twitter nalogu je za premijerovu tvrdnju da je ona pripremala nekoga za debatu napisala da je to “još jedan napad napad Andreja Plenkovića na neovisno novinarstvo”.

Kako se navodi u tekstu, nakon Plenkovićevog gostovanja u emisiji HRT-a 14. juna, urednik i voditelj te emisije, Aleksandar Stanković dobio je kritike svojih nadređenih jer je navodno previše napadao premijera. Novinarka Sever je prije te emisije na Twitteru napisala da su ona i kolega Stanković za emisiju zajedno pripremili premijerove izjave iz predizborne 2016. godine koje on nije ostvario.

Premijer Plenković je tokom juna također uputio optužbe za novinara N1 televizije Hrvoja Krešića da agitira za opozociju, izbjegavajući pritom odgovor na njegovo pitanje, zbog čega je tada reagovao HND.

Plenkovićevu optužbu za novinarku Sever osudili su Evropska (EFJ) i Međunarodna federacija novinara (IFJ), a na jednom od Twitter naloga ovih organizacija napisano je: “Srami se Andrej Plenkoviću”.

Izvor: BalkanInsight

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.