Ministrica kulture i medija verbalno napala novinarku Telegrama

Hrvatsko novinarsko društvo: Pokušaj ministrice medija da diskredituje novinarku Telegrama

Ministrica kulture i medija verbalno napala novinarku Telegrama

Ministrica je pokušala demantirati Telegramovo istraživanje o poslu njenog ministarstva.

foto: HND

Ministrica kulture i medija Hrvatske Nina Obuljen Koržinek 8. novembra je verbalno napala novinarku Telegrama Doru Kršul. Novinarka je, kako je 10. novembra saopštilo Hrvatsko novinarsko društvo (HND), istražila i dokumentovala malverzacije Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu novčanim sredstvima Evropske unije, koja su bez javnog konkursa, dobili od Ministarstva kulture i medija. Ministrica je u javnom istupu i pismenom obraćanju pokušala demantirati istraživanja novinarke, te se obrušila na novinarku, nastojeći joj diskreditirati integritet i profesionalizam, objavio je Telegram.

„Metodom 'ubijte glasnika', na neugodna pitanja o uhićenju dekana Geodetskog fakulteta i istražnim radnjama Ureda europskog javnog tužitelja vezanih uz otkrića naše kolegice, ministrica je pokušala diskreditirati je na osobnoj razini i pred javnošću dovesti u pitanje njezin profesionalni integritet“, piše HND.

Stara je i provjerena metoda izbjegavanja odgovornosti, napominje HND, tako da se umjesto o temi, govori o novinarki i od nje napravi tema. Hrvatsko novinarsko društvo napominje da ovo nije usamljen slučaj, nego standardna komunikacija najviših dužnosnika s novinarima.

„Od ministrice medija ipak smo očekivali bolje“, piše HND. Navode da bi ministrica medija trebala poznavati temeljnu funkciju resora kojim se bavi i biti svjesna položaja s kojega nastupa kad ovako napada novinarku, umjesto da odgovori na pitanja.

„HND smatra opasnim način na koji najviši dužnosnici omalovažavaju novinare kako bi izbjegli odgovarati javnosti, i izražava zabrinutost jer resorna ministrica – koja jedan dan brani medije, a drugi dan s pozicije moći proziva novinare – otkriva njezin odnos prema važnosti neovisnog i profesionalnog novinarstva u demokratskom društvu“, istaknuto je u saopštenju.

Redakcija Telegrama je reagovala na javni istup i pismeno saopštenje ministrice medija, u kome je, kako piše ovaj medij, pokušala demantovati Telegramova otkrića o poslu njenog ministarstva i Geodetskog fakulteta.
 
„Ministrica Obuljen pritom se, na osobnoj razini, obrušila na našu novinarku Doru Kršul, nastojeći joj diskreditirati integritet i profesionalizam, tvrdeći kako je Kršul postupala maliciozno i namjerno objavila netočne informacije“, piše Telegram.
 
Iz redakcije su saopštili da u potpunosti odbacuju „prizemne konstrukcije“ i da apsolutno stoje iza njihove novinarke Dore Kršul i njenog istraživačkog članka.
 
„Radi se o jednom od najtemeljitijih istraživanja koje je Telegram dosad napravio, po najvišim novinarskim standardima, kroz punih sedam mjeseci rada na ovoj temi“, istaknuto je između ostalog.

 

Dora Kršul je, navodi HND, predsjednica Zbora istraživačkih novinara i članica Izvršnog odbora Hrvatskog novinarskog društva, među najboljim novinarima svoje generacije i višestruka dobitnica HND-ovih godišnjih nagrada, od čega je dvije primila za istraživačko novinarstvo.

Izvor: HND, Telegram

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.