Novinske kuće širom svijeta izrazile solidarnost sa novinarima u Gazi

Novinske kuće širom svijeta izrazile solidarnost sa novinarima u Gazi

Novinske kuće širom svijeta izrazile solidarnost sa novinarima u Gazi

Otvoreno pismo novinskih kuća i organizacija zbog ubijanja novinara u Gazi.

foto: Kelly Sikkema on Unsplash

Blizu 60 urednika i direktora novinskih kuća i medijskih organizacija iz cijelog svijeta, uključujući Associated Press (AP), Agenciju France-Presse (AFP) i Reuters, uputili su otvoreno pismo u kojem izražavaju solidarnost s palestinskim novinarima koji izvještavaju u Gazi, te pozivaju na sigurnost, zaštitu i slobodu izvještavanja.

Potpisnici uključuju kuće iz Estonije, Francuske, Njemačke, Irske, Izraela, Indije, Japana, Jordana, Kenije, Libana, Meksika, Pakistana, Filipina, Katara, Južne Afrike, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država.

U pismu, koje koordinira Komitet za zaštitu novinara (CPJ) uz podršku Svjetske asocijacije izdavača vijesti (WAN-IFRA), istaknuta je snažna i jedinstvena podrška novinarima koji izvještavaju iz Gaze u, kako je naglašeno, najsmrtonosnijem sukobu za novinare koji je ikada dokumentovao CPJ.

“Novinari i medijski radnici u Gazi, koji su uglavnom jedini izvor izvještavanja sa palestinske teritorije, gotovo pet mjeseci rade u uslovima bez presedana”, navodi se u pismu.

“…Ovi novinari, na koje se međunarodni mediji i međunarodna zajednica oslanjaju za informacije o situaciji unutar Gaze, nastavljaju izvještavati uprkos ozbiljnom osobnom riziku”, navode medijske kuće.

Novinari nastavljaju da izvještavaju uprkos gubitku porodice, prijatelja i kolega, uništavanju domova i kancelarija, stalnom raseljavanju, nestanku komunikacija i nestašici hrane i goriva.

Medijske kuće podsjećaju međunarodnu zajednicu da su novinari civili i da vlasti moraju štititi novinare kao neborce prema međunarodnom pravu.

Najmanje 94 novinara su ubijena u ratu Izraela i Hamasa, a većina njih, odnosno 89, su Palestinci koje je ubila izraelska vojska, piše CPJ. To znači da je tokom jedne godine, prema podacima CPJ-a, u jednoj zemlji ubijeno više novinara nego u bilo kojoj drugoj. 

“Napadi na novinare su i napadi na istinu. Posvećeni smo zalaganju za sigurnost novinara u Gazi, što je ključno za zaštitu slobode medija svuda”, napisale su medijske kuće.

CPJ, nezavisna, neprofitna organizacija koja promoviše slobodu medija širom svijeta, navodi da su dobrodošli i dodatni potpisnici te da putem maila na adresu letter@cpj.org je moguće dodati svoju novinsku organizaciju, uključujući ime potpisnika, naslov i naziv organizacije.

Cijelo pismo sa potpisnicima dostupno je na ovom linku.

Izvor: CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.