Sedam država članica EU želi legalno špijunirati novinare

Sedam država članica EU želi legalno špijunirati novinare

Sedam država članica EU želi legalno špijunirati novinare

Vlade Francuske, Italije, Malte, Grčke, Kipra, Švedske i Finske, žele legalizirati špijuniranje novinara kroz Evropski akt o medijskim slobodama.

Foto: Unsplash

Međunarodna (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ) osuđuju zahtjeve sedam vlada zemalja Evropske unije (EU) da se legalizuje špijuniranje novinara kroz Evropski akt o medijskim slobodama o čijem usvajanju traju pregovori.

Posljednji trijalog na kojem će se raspravljati o članu 4. Evropskog akta o medijskim slobodama i primjeni špijunskog softvera za praćenje rada novinara najavljen je za 15. decembar ove godine.

U međuvremenu, istraživački portal Investigate Europe je objavio dokumente koji pokazuju da sedam vlada država članica EU, Francuska, Italija, Malta, Grčka, Kipar, Švedska i Finska, žele legalizirati špijuniranje novinara kroz Evropski akt o medijskim slobodama.

Ova priča, kako se navodi, datira još iz juna 2023. kada je Evropsko vijeće uvelo izuzetak za potpunu zabranu korištenja špijunskog softvera za praćenje novinara. Države članice Evropskog parlamenta su u oktobru izglasali da o postavljanju špijunskog softvera može odlučivati nezavisni sudija za svaki pojedinačni slučaj.

Sada se, kako piše IFJ, najmanje sedam članica EU ponovo zalaže za izuzeće pod izgovorom “nacionalne sigurnosti”, čime bi se dao legitimitet za špijuniranje novinara. Za Italiju se navodi da, ukoliko joj ne bude dopušteno špijunirati novinare, krajnje desna vlada Giorgije Meloni bi najvjerovatnije zabranila Evropski akt o medijskim slobodama. Investigate Europe navodi da je Njemačka u posljednjem trenutku pokrenula napore da spasi zakon, izbjegavajući eksplicitno spominjanje "nacionalne sigurnosti".

Međutim, 15. decembra bismo, piše IFJ, mogli svjedočiti različitim scenarijima od toga da Evropski akt o medijskim slobodama propadne zbog nepostizanja dogovora do toga da se usvajanjem izuzeća za "nacionalnu sigurnost" legitimizira opasna praksa za novinare.

“Duboko smo šokirani zahtjevima ovih sedam vlada, koje krše evropske pravne standarde slobode štampe, utvrđene sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava”, rekla je predsjednica EFJ-a Maja Sever.

Ubacivanje takvog izuzetka u tekst koji tvrdi da promoviše slobodu medija u Evropi je, kako kaže Sever, čista provokacija.

IFJ i EFJ pozvale su Evropski parlament i Evropsku komisiju da odbiju ovaj “neliberalni i represivni zahtjev”.

Izvor: IFJ, Investigate Europe

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.