Novinari pozvali evropske parlamentarce da zabrane korištenje špijunskog softvera

500 novinara pozvalo evropske parlamentarce da zabrane špijunski nadzor

Novinari pozvali evropske parlamentarce da zabrane korištenje špijunskog softvera

Novinari su zahtjev uputili uoči glasanja o Evropskom aktu o medijskim slobodama.

Foto: Ajdin Kamber - Foto baza

Zabranjivanje postavljanja špijunskih softvera - spywarea na uređaje koje koriste novinari zatražilo je 500 novinara iz zemalja Evropske unije u pismu upućenom zastupnicima Evropskog parlamenta koji će 3. oktobra 2023. glasati o Evropskom aktu o medijskim slobodama (EMFA).

U pismu kojeg je objavila Evropska federacija novinara se navodi da su novinari, između ostalog, podsjetili da su mnogi novinari širom Evrope i svijeta bili mete nadzora proteklih godina, te da su nadzor vršile i zemlje Evropske unije. Novinari su u pismu istakli da se takvom vrstom nadzora prijeti povjerljivoj komunikaciji sa njihovim izvorima, miješa u privatne živote i dovodi u opasnost sigurnost novinara i izvora.

Osim toga, istakli su da špijunski softver predstavlja veliku prijetnju za slobodu medija jer omogućuje pristup neograničenoj količini podataka uključujući kompletnoj komunikaciji, fotografijama, kontaktima i podacima o ponašanju na internetu, bez znanja te osobe. Naglasili su da Evropska unija to hitno treba spriječiti.

“Za nas novinare, digitalna sigurnost i integritet podataka ključni su za garanciju naše sigurnosti, te povjerljivosti i zaštite naših izvora. Moramo imati povjerenje u svoje uređaje i kanale komunikacije kako bismo pružili javni interes i kvalitetno novinarstvo”, naveli su u pismu.

U pismu je navedeno i da je nekoliko vlada zemalja Evropske unije špijuniralo telefone novinara pod izgovorom “nacionalne sigurnosti”. Novinari ističu da bi uključivanje takvih osnova u buduće zakonodavstvo ugrozilo mogućnost novinara da pozivaju vlade na odgovornost što predstavlja temelj demokratskih vrijednosti Evropske unije.

Novinari su u pismu istakli da trebaju potpunu zaštitu i upozorili na “rupe u zakonu” koje Evropski parlament može ukloniti i tako zaštititi novinare od ilegalnog nadzora. Pozvali su Evropski parlament da zabrani korištenje špijunskog softvera protiv novinara i da tu odluku uvrstiti u Evropski akt o medijskim slobodama.

Evropskim aktom o slobodi medija, Evopska unija planira uspostaviti zajednički okvir za medijske usluge unutar EU, uvesti mjere usmjerene na zaštitu novinara od političkog uplitanja i olakšati rad novinara preko granica zemalja EU.

Izvor: EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.