Srbija prijeti da će protjerati belgijanskog dopisnika međunarodnih medija iz Beograda

Srbija prijeti da će protjerati belgijanskog dopisnika međunarodnih medija iz Beograda

Srbija prijeti da će protjerati belgijanskog dopisnika međunarodnih medija iz Beograda

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije odbilo je dozvolu za boravak belgijanskom novinaru, nakon što ga je prošle godine ispitala BIA.

foto: RSF/Dalibor Danilovic

Philippeu Bertinchampsu, dopisniku velikog broja inostranih medija u Srbiji, među kojima su Le Courrier des Balkans, Mediapart, Liberation, RFI, RTBF, Le Soir i La Tribune de Geneve, Ministarstvo unutrašnjih poslova prijeti protjerivanjem iz zemlje pod izgovorom da predstavlja „pretnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti“.

Bertinchampsa je u aprilu 2017. godine pozvala Bezbedosno-informativna agencija, BIA, na „detaljne informativne razgovore“, dan nakon predsjedničkih izbora u Srbiji, o kojima je kao novinar izvještavao.

„Imajući u vidu trenutni više nego zabrinjavajući položaj slobode medija u Srbiji, gdje nezavisni novinari trpe fizičke i verbalne napade, pa čak i pozive na linčovanja od strane provladinih medija, smatramo da je neophodno obratiti se kako Srpskom, tako i Evropskom i međunarodnom javnom mnjenju“, poručili su iz medija za koje novinar radi i još nekoliko medijskih organizacija.

Philippe Bertinchamps svojim novinarskim radom pokriva Srbiju i većinu zemalja Zapadnog Balkana već punih deset godina u kojima je uvijek pokazivao najveći stepen nepristrasnosti, pišu Reporteri bez granica. Nikad nije imao problema sa policijom, i do 2017. godine je uvijek dobijao dozvolu za boravak u skladu sa propisima.

Kao belgijski državljanin, Philippe Bertinchamps živi u Beogradu od 2007., oženjen je državljankom Srbije koja je takođe novinarka i fotoreporterka, a otac je petogodišnje devojčice. Odbijen je, bez ikakvog objašnjenja, nakon zahtjeva za privremeni boravak radi spajanja porodice od strane MUP-a, 8. januara 2018. godine, drugi put od aprila prošle godine. U novembru 2017. je Upravni sud Srbije donio presudu da vlasti moraju da opravdaju razloge za odbijanje njegovog zahtjeva. Odluke MUP-a u njegovom slučaju krše pravila postupka, ali i član 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima o poštovanju privatnog i porodičnog života.

Izvor: RSF