Velika Britanija: Zatvor za šefove tehnoloških kompanija ukoliko ne uspiju zaštititi djecu na internetu

Velika Britanija: Zatvor za šefove tehnoloških kompanija ukoliko ne uspiju zaštititi djecu na internetu

Velika Britanija: Zatvor za šefove tehnoloških kompanija ukoliko ne uspiju zaštititi djecu na internetu

Kompanije će također morati osigurati da svaki sadržaj kojem djeca mogu pristupiti bude primjeren uzrastu.
 
foto: Pixabay / Ilustracija
 
Direktori tehnoloških kompanija, čije platforme ne budu uspijevale zaštititi djecu od štete na internetu, bit će suočeni sa krivičnim prijavama, zaključeno je to u utorak 17. januara 2023. nakon što je Vlada premijera Velike Britanije Rishija Sunaka postigla dogovor sa zakonodavcima.
 
Yahoo piše da je 50 konzervativnih poslanika i glavne opozicione stranke reklo da će podržati amandman osmišljen da pooštri zakon o internetskoj sigurnosti.
 
Prema predloženim izmjenama Zakona o sigurnosti na internetu, viši menadžeri u tehnološkim firmama bit će krivično odgovorni za ponovljeno kršenje svoje dužnosti u brizi o djeci i mogli bi se suočiti sa zatvorom do dvije godine. Očekuje se da će Vlada ciljati direktore kompanija koji ignorišu obavještenja o provođenju od Ofcoma, regulatora komunikacija Velike Britanije, u vezi s kršenjem njihovih dužnosti u pogledu sigurnosti djece, koje uključuju zaštitu djece od štetnog sadržaja kao što je materijal koji promoviše samopovređivanje i poremećaje u ishrani.
 
Međutim, kako prenosi Guardian, zakon neće inkriminisati rukovodioce koji su “postupili s dobrom namjerom kako bi se na proporcionalan način pridržavali svojih dužnosti”.
 
Kompanije također moraju osigurati da svaki sadržaj kojem djeca mogu pristupiti, ali koji nije nezakonit, kao što je sadržaj koji se odnosi na samopovređivanje, bude primjeren uzrastu.
 
Osiguranje starosne dobi, tehnički izraz za provjeru nečije starosti na mreži, predstavljat će izazov za velike platforme jer će se od njih tražiti da primjenjuju starosne granice, obično će to biti 13 godina za glavne platforme društvenih mreža.
 
Kritičari kažu da tehnološke platforme ne čine dovoljno ni da provjere godine, niti da zaštite tinejdžere od štetnog sadržaja. 
 
Dodatne promjene najavljene u novembru 2022. godine uključuju zahtjeve od tehnoloških firmi da objave procjenu rizika opasnosti koje njihove stranice predstavljaju za djecu. Prema strukturi zakona, platforme moraju izvršiti procjenu rizika štete koje bi njihove usluge mogle nanijeti djeci, a zatim objasniti kako će se nositi s tim rizicima u svojim uvjetima pružanja usluge, u procesu koji će provjeriti Ofcom.
 
Regulator će također imati ovlasti da natjera kompanije da objave obavještenja o izvršenju koje dobiju zbog kršenja sigurnosti djece. Prema odredbama zakona, Ofcom ima moć da kazni kompanije do 18 miliona funti ili 10 posto svjetskog prometa, ili u ekstremnim slučajevima, da čak blokira sajtove.
 
Korisnici će također imati pravo žalbe na uklanjanje sadržaja ili zabranu naloga. “Ovo će zaštititi korisnike da kompanije proizvoljno uklanjaju sadržaj ili blokiraju korisnike i bit će obezbijeđen odgovarajući postupak ako to učine”, kažu iz britanske vlade.
 
Guardian navodi kako ove izmjene predstavljaju dodatni posao za tehnološke firme, ali ustupaju i još jedan kompromis. Tako će se odraslima koji ne žele da vide određene vrste legalnog, ali potencijalno uznemirujućeg sadržaja, morati dati mogućnost da smanje njegovo pojavljivanje na svojim feedovima. Vlada će navesti ovu vrstu sadržaja u svoj popis, uključujući materijal koji je uvredljiv ili podstiče mržnju na osnovu rase, etničke pripadnosti, vjere, invaliditeta, spola, promjene spola ili seksualne orijentacije.
 
Izvor: Guardian, Yahoo
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.