VZS: Pokušaj zastrašivanja je kriminalno djelo

VZS: Pokušaj zastrašivanja glavnog i odgovornog urednika Starta je kriminalno djelo

VZS: Pokušaj zastrašivanja je kriminalno djelo

Prijetnje upućene Dariju Novaliću, direktoru i glavnom uredniku magazina Start, osudili su u Vijeću za štampu Bosne i Hercegovine kao i u Udruženju/Udruzi BH novinari.

Foto: Radiosarajevo

Nakon što se u prodaji našao novi broj Start magazina, u kojem se, između ostalog, nalazi tekst koji se odnosi na aktuelno suđenje u predmetu "Bojan Cvijan i drugi", na redakcijski telefon se javila osoba koja je zaprijetila da će se žestoko osvetiti glavnom i odgovornom uredniku Starta i njegovoj porodici.

"Upućene prijetnje su grubi pokušaj zastrašivanja i pokušaj sprječavanja magazina Start da slobodno izvještava o pitanjima korupcije i kriminala. Pokušaj zastrašivanja člana Vijeća za štampu u BiH, redakcije magazina Start, upućivanje prijetnji novinarima, glavnom odgovornom uredniku i članovima njegove porodice - kriminalno je djelo koje zahtjeva hitnu intervenciju policije i tužilaštva, u cilju njihove zaštite, ali i u cilju zaštite slobode informiranja i slobode medija u BiH," ističu iz Vijeća za štampu.

Foto: Start

"BH novinari i Linija za pomoć novinarima pozivaju sve državne institucije i međunarodne organizacije da se odlučno suprotstave pokušajima zastraživanja redakcije magazina Start, ali i svih drugih oblika ugrožavanja slobode izražavanja i demokratskih vrijednosti, koji se u BiH krše i dovode u pitanje gotovo svakodnevno", navodi se u saopštenju BH novinara.

Izvor: Start, BH novinari, VZS