Albanska "Agencija za medije i informacije" put do propagande, upozoravaju medijske organizacije

Iz MFRR-a osudili osnivanje "Agencije za medije i informacije" u Albaniji

Albanska "Agencija za medije i informacije" put do propagande, upozoravaju medijske organizacije

Koalicija međunarodnih organizacija za slobodu medija upozorava da bi se u Albaniji dodatno mogla pogoršati već teška situacija za novinare.

foto: pixabay

Koalicija organizacija za slobodu medija i novinarskih grupa (Media Freedom Rapid Response-MFRR) osudila je pokretanje nove “Agencije za medije i informacije” koju za odnose s javnošću vlade Albanije planira pokrenuti premijer te zemlje Edi Rama, piše BIRD.

Iz MFRR-a su pozvali albansku vladu da odustane od daljih planova za pokretanje te agencije upozoravajući da bi se time u Albaniji dodatno mogla pogoršati već teška situacija za novinare, a BIRD piše da bi prema mišljenju brojnih kritičara nova agencija mogla djelovati kao “ministarstvo propagande”.

Prema planu za osnivanje nove agencije objavljenom 20. septembra ove godine glasnogovornik albanske vlade bi, kako piše BIRD, bio na istoj razini kao i državni ministar koji bi zapošljavao i otpuštao glasnogovornike svih državnih institucija, proizvodio "audiovizualne ili medijske informacije", ali i „posmatrao medije i alate za masovnu komunikaciju”.

Albanska vlada tvrdi da je riječ o modelu preuzetom od njemačke i italijanske vlade koje, kako su naveli, imaju sličnu strukturu, a BIRD piše da bi novinarima u Albaniji dodatno mogao biti otežan pristup informacijama, kao i da vlada te zemlje trenutno sa novinarima komunicira putem WhatsApp grupa umjesto da koristi neke službene komunikacijske kanale.

Predstavnici MFRR-a su naveli i da su novinari koji rade za nezavisne medije u Albaniji dodatno diskriminisani kada traže informacije od ministara u toj zemlji, kao i da im se uskraćuju press akreditacije ili im se zabranjuje postavljanje pitanja na konferencijama za medije.

Kako piše BIRD, iz MFRR-a su uputili apel i Evropskoj uniji od koje traže da se odmah angažuje i ovo pitanje postavi kao prioritet u budućim pristupnim pregovorima sa albanskom vladom.

Uprkos zahtjevima Evropske komisije premijer Rama je, kako se navodi, prošlog juna odbio da blisku saradnicu i bivšu glasnogovornicu njegove stranke Armelu Krasniqi, imenuje za predsjednicu Uprave za audiovizuelne medije, zbog toga što bi ta uprava trebala biti politički nezavisna.

Predstavnici MFRR-a su ove sedmice uputile još jedan zahtjev, i to grčkom ministarstvu pravosuđa, tražeći da amandman za lažne vijesti u toj zemlji bude povučen.

Prema tom amandmanu bi se za novinare koji u Grčkoj budu proglašeni krivim za objavljivanje lažnih vijesti uvele novčane i zatvorske kazne, što bi narušilo slobodu medija koja je u toj zemlji već pod pritiskom, piše Evropska federacija novinara.

Svjesni opasnosti širenja lažnih vijesti i teorija zavjera na internetu, posebno u borbi protiv koronavirusa, iz MFRR-a kažu da usvajanje takvih zakona kojim se regulatornim tijelima ili tužiteljima daje moć odlučivanja o istinitosti i kažnjavanja medija i novinara, nije ispravna odluka, te da bi ona donijela više štete nego koristi.

Kako piše Evropska federacija novinara, slične mjere su zbog borbe protiv dezinformacija tokom pandemije pokušale uvesti Rumunija i Bugarska gdje je uvođenje takvih mjera prekinuto ili povučeno nakon oštrih kritika Evropske unije. Mađarska je jedina zemlja u Evropskoj uniji za koju se navodi da je zbog širenja dezinformacija o koronavirusu uvela novčane i zatvorske kazne.

Koaliciju međunarodnih organizacija za slobodu medija čini šest organizacija i to: Article 19, Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), Evropska federacija novinara (EFJ), Međunarodni institut za štampu (IPI), OBC Transeuropa (OBCT) i Free Press Unlimited (FPU).

Izvor: BIRD, EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.