Nevidljivi poduzetnik

Nevidljivi poduzetnik

Nevidljivi poduzetnik

Prije ili kasnije, oni koji vode multimilionske kompanije suoče se s dilemom da li da uđu u mutni svijet polulegalnih praksi i nestanu iz očiju javnosti. Ako to i učine, uvijek postoji način da ponešto saznamo o njihovim firmama koristeći podatke dostupne javnosti.

Znati kako izgleda lice Petra Sisáka za običnog je novinara vrhunska privilegija. Taj bivši kriminalac, osuđen za financijske malverzacije tokom devedesetih, vratio se na scenu, te je trenutno umiješan u stečaj firmi u koje su investirala tri distrikta glavnog grada Češke republike.

U junu 2012. brokerska kuća Key Investment proglašena je nelikvidnom. Ta kompanija odgovorna je za ulaganje novca tri gradska distrikta u Sisákove firme. Kad je javnost shvatila da novca nema i da su firme također mrtve, Sisák je postao osoba od interesa za većinu medija u Češkoj republici.

Ko je taj čovjek, kojem je pošlo za rukom da umakne s tolikom količinom novca, učinivši da nestane u vidu magle? U Češkom centru za istraživačko novinarstvo odlučili smo napraviti Sisákov profil. No, htjeli smo vidjeti šta sve možemo saznati o ovom tajnovitom polukriminalcu polupoduzetniku koristeći se samo podacima dostupnim javnosti, te smo pronašli prilično jake dokaze koji upućuju na njegove mutne radnje, a koje tradicionalni mediji nisu mogli pronaći.

Čovjek skrivenog lica

Sisáku baš i nije stalo do publiciteta, on svoje lice radije skriva. Ako probate na Google pretraživaču pronaći njegovu sliku, obično ćete naći samo jednu staru fotografiju. Ta fotografija objavljuje se uz svaki članik vezan za njega. No, ovaj put imali smo sreće. Objavljen je jedan novi članak o njemu. Uz njega su izišle nove fotografije koje su češki novinari nabavili Sisákovom facebook profilu. Pored slika, došli smo i do drugih važnih podataka – pseudonim koji je koristio na društvenim mrežama: Oliver Cromwell.

Dakle, znali smo da je tip pametan i da se služi tehnikom prikrivanja koju smo već neko vrijeme viđali u Češkoj republici. Njome se obično služe kompanije koje se žele pritajiti ili ne žele da ih se može lako pronaći, pa zbunjuju one koji ih traže. Odaberu ime poznate osobe ili mjesta, tako da pretrage generiraju veliki broj nerelevantnih rezultata. Pretraga za unos Oliver Cromwell vodi nas na Wikipedia članak o čuvenom političaru.

Stoga smo odlučili pregledati podatke dostupne na njegovom profilu. Tu smo otkrili da je u kontaktu sa ženskom osobom po imenu Lucie Sisáková. To bi mu mogla biti kćerka ili supruga. Također smo saznali da ide u teretanu Lanna Gym. Poznato je da je Sisák veliki ljubitelj tajlandskog i kick boksa. Toliki zaljubljenik da su mnogi članovi nadzornih odbora njegovih firmi zapravo njegovi drugovi kick bokseri. Ova fotografija prikazuje Sisáka kako derneči s nekima od njih. Važni lik na slici zove se Jakub Malich.

Za nas je to bilo važno otkriće jer je Malich član nadzornog odbora tvrtke Borsay, jedne od tri firme koje su bankrotirale i za sobom povukle novac iz praške gradske vijećnice. Iz skorašnjih unosa u registru poslovnih subjekata to se zaista ne vidi, pošto je trenutni vlasnik Borsaya tvrtka Birgo Limited sa sjedištem u Ujedinjenom kraljevstvu. Međutim, naći ćete podatak da je Malich bio član nadzornog odbora između 2012. i 2014. ako pretražite starije unose. Sada već imamo dokaz da postoji lična veza između Sisáka i tvrtke Borsay.

Procurjeli podaci

Još jedan važan izvor podaka koji koristimo u Češkom centru za istraživačko novinarstvo su procurjeli dokumenti offshore kompanija sa sjedištem u Panami, na Britanskim djevičanskim otocima i sličnim lokacijama. Te dokumente tražimo u dva glavna čvorišta, a to su Offshore Leaks platforma i stranica Investigative Dashboard.

Prvo pogledamo u Offshore Leaks. Baza sadrži podatke o vlasničkoj strukturi firmi osnovanih u 10 offshore jurisdikcija uključujući Britanske djevičanske otoke, Cookovo otočje i Singapur. Podaci pokrivaju period od gotovo 30 godina, sve do 2010. Jednog dana, Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) imao je tu sreću da dobije jedan hard drive od Gospodina X, jednog tipa koji želi ostati anoniman. Na tom disku nalazili su se poslovni podaci hiljada i hiljada offshore kompanija. Koliko god da je upitan taj čin, zasnovan na premisi da je sloboda pristupa informacijama važnija od poslovnih tajni, on je novinarima iz cijelog svijeta pružio veliku pomoć u izvještavanju o tajnim offshore firmama.

Iskoristili smo priliku i pretražili bazu. Našli smo da je gosp. Sisák direktor i jedini dioničar Isaac Investment Group Ltd.  Pošto na stranici nema opcija da se dokumentu pristupi direktno, zamolili smo ljude iz ICIJ da nam pošalju dokumente koje su imali, te smo malo pričekali.U međuvremenu, krenuli smo u potragu za Sisákovim firmama na stranici Investigative Dashboard. To je još jedan izvrstan alat za istraživačke novinare. U osnovi, stranica ima tri sloja u kojima tražite podatke. Prvo pretražujete agregirane baze svih podataka koje je neko već tražio u brojnim registrima kojima OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project -- Projekat izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji) ima pristup. Potom možete ići direktno u preko 300 međunarodnih baza podataka i lično ih pretražiti. Zadnja opcija je da podnesete zahtjev za pomoć u pretrazi. Onda stupite u kontakt s Lejlom ili Mirandom i one vam pomognu da propuzite kroz baze i nađete ono što vam treba.

Nalazi

Kad su nam se javili iz ICIJ-a i OCCRP-a, poslali su nam nekoliko datoteka koje su se odnosile na Sisáka. Najinteresantniji je bila potvrda o vlasništvu nad dionicama po kojoj je on jedini dioničar offshore kompanije Isaac Investment Group Ltd. sa sjedištem na Britanskim djevičanskim otocima. Potvrda je bila od ogromne važnosti za naše istraživanje Sisákovog poslovanja, pošto je ta firma bila umiješana u preuzimanje firme Euro Capital Aliance (ECA). Kao član nadzornog odbora ECA, nagovorio je druge dioničare da kupe dug od 9 miliona eura od firme Isaac Investment Group Ltd.S potvrdom o njegovom vlasništvu nad firmom Isaac Investment, rekonstruirali smo priču. Najjednostavnije rečeno, on je putem svoje offshore firme kreirao dug koji je potom prebacio u ECA radi kapitalizacije, i tako povećao svoj udio u firmi. Tako je postao najveći dioničar i preuzeo kontrolu nad firmom.

Znali smo da smo istraživanje mogli znatno produžiti, ali odlučili smo da zasad imamo dovoljno, objavili nalaze i počeli se pripremati za još jednu rundu prekopavanja po arhivama u potrazi za novom pričom iz Sisákove prošlosti.

Petr Sisák, ranije osuđivan zbog financijskih malverzacija, krije svoje lice i svoje poslovne transakcije. No, koristeći se samo podacima dostupnim javnosti, uspjeli smo skicirati neke od njegovih rabota. Namjeravamo nastaviti s tim, nadgledati ga i dalje, a pri tom ćemo ostati vjerni korištenju javnih podataka. Teško je natjerati ljude da govore o igrama koje igra poduzetnik - tajlandski bokser. Ali podaci su uvijek tu, čekaju da ispričaju priču onda kada svi drugi zašute.

Prevod: Mirza Purić

Ovaj tekst je objavljen u sklopu projekta 'Public Data Now' podržanog od strane Holandske ambasade u BiH. Tekstove vezane za pristup podacima i data novinarstvo možete čitati u našem serijalu ovdje.