Rat i sjećanja

Rat i sjećanja

Rat i sjećanja

Neuspjeli pokušaj revizije tužbe za genocid protiv Srbije i političari koji su se tom temom bavili uzeli su najviše pažnje na martovskim naslovnicama dnevnih novina.
 
 
Bakir Izetbegović i Sakib Softić ličnosti su se najviše nalazile na naslovnicama bh. štampe (Izetbegović 11 puta i Softić pet). Njih dvojica imaju više pojavljivanja nego ostali političari tokom marta. Član Predsjedništva i lider SDA te agent BiH za reviziju tužbe za genocid obilježili su treći mjesec 2017. 
 
Osim uobičajenih likova na udarnom mjestu naslovnica - Dragan Čović (4), Milorad Dodik (3), Fadil Novalić (3) - tu su sa dvije naslovnice i suspendovani šef tužilaštva BiH Goran Salihović, te Nedžad Herenda, jedan od ljudi čije se ime sporadično pojavljuje u ovdašnjoj štampi u vezi sa ratnim i poratnim ubistvima za koje se nikad nije otkrio počinilac. Od stranih ličnosti tu su Aleksandar Vučić, Recep Tayyip Erdogan, Jonathan Moore i Federica Mogherini sa po dvije naslovnice.
 
 
Sasvim je jasno da je revizija tužbe BiH protiv Srbije za genocid bila najprisutnija tema naslovnica štampe u BiH. Petnaest puta. Tu su još teme ratnih zločina i pravosuđa sa po osam naslovnica. Crna hronika, BiH i evropske integracije imali su isti tretman. Po šest naslovnica. Neke su važne teme ipak imale kakav–takav tretman u martu 2017. Regionalna saradnja i putna infrastruktura sa po pet naslovnica.