Bjeloruski novinar Raman Pratasevich osuđen na osam godina zatvora

Bjeloruski novinar Raman Pratasevich osuđen na osam godina zatvora

Bjeloruski novinar Raman Pratasevich osuđen na osam godina zatvora

Novinar je uhapšen 2021. godine, a suđenje je trajalo tri mjeseca.

foto: Screenshot / YouTube DW News

Sud u Minsku u Bjelorusiji osudio je 3. maja 2023. novinara Ramana Pratasevicha na osam godina zatvora, piše Evropska federacija novinara (EFJ), koja se zajedno sa Međunarodnom federacijom novinara (IFJ) pridružila svojoj podružnici Bjeloruskom udruženju novinara (BAJ) u osudi ovog, kako navode, napada na slobodu medija, i pozvala na hitno oslobađanje novinara.

"Hapšenje Ramana Pratasevicha na Svjetski dan slobode medija još jednom pokazuje kako bjeloruska vlada potpuno uništava slobodu medija u zemlji. Pozivamo na hitno oslobađanje svih novinara koji su u zatvoru i tražimo od vlasti da odmah zaustavi represiju i zastrašivanje svih novinara u zemlji", saopštili su iz IFJ-a i EFJ-a.

Nakon suđenja koje je trajalo skoro tri mjeseca, Pratasevich je proglašen krivim i osuđen po optužbama koje navodno uključuju "organizovanje masovnih nereda", "poticanje mržnje", "osnivanje ekstremističke grupe", "zavjeru za preuzimanje vlasti", "javnu klevetu protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka” i "pozivanje na vršenje terorističkih akata". Sud je precizirao da je optužen za više od 1.500 krivičnih djela usmjerenih na nanošenje štete prema nacionalnoj sigurnosti.

Pratasevich je bio freelance novinar u Bjelorusiji i izvještavao je za Radio Liberty i Euroradio do 2020. godine, nakon čega je postao glavni urednik Telegram kanala Nexta, piše Deutsche Welle. Od kraja septembra 2020. Pratasevich je vodio Telegram kanal Belarus Golovnogo Mosga, koga su, uključujući i Nextu, bjeloruske vlasti okarakterisali "ekstremističkim".

Druga dva bjeloruska novinara u egzilu, Stephan Putila, koji je osnivač Telegrama, i administrator kanala Nexta Yan Rudzik, osuđeni su u odsustvu na 20, odnosno 19 godina zatvora.

Osim zatvorskih kazni, bjeloruski novinari bi također mogli platiti desetine miliona dolara odštete zbog svoje navodne odgovornosti u masovnim demonstracijama održanim u ljeto 2020. godine u Bjelorusiji.

Pratasevich je bio urednik Nexta, kanala za razmjenu poruka Telegrama, koji su naširoko koristili učesnici masovnih protesta održanih protiv rezultata izbora 2020. koji su, kako piše EFJ, autoritarnom predsjedniku Bjelorusije Lukašenku donijeli šesti mandat. Pratasevich je uhapšen 2021. kada su bjeloruske vlasti prisilile civilni avion u kome se nalazio i Pratasevich, a koji je letio između Grčke i Litvanije, da prinudno sleti u Minsk, rekavši posadi da postoji prijetnja bombom.

Eksploziv, kako piše Guardian, nije pronađen u avionu kada je avion sletio, ali je Pratasevich, koji je u to vrijeme živio u egzilu, priveden. Nekoliko zapadnih zemalja uvelo je niz novih sankcija i zabranilo svojim avionima da lete iznad Bjelorusije kao reakciju na ovaj slučaj.

EFJ naglašava da presuda nije pravosnažna i da se na nju može uložiti žalba.

Reakcija na presudu suda uslijedila je i od Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), odakle su u saopštenju kazali da je presuda "demonstracija dubokog prezira bjeloruskih vlasti prema slobodnim medijima". Oni su naveli da su kontaktirali Yana Rudzika koji im je rekao da nema smisla žaliti se na presudu, a prenijeli su i njegov komentar koji je objavio na svom ličnom Telegram kanalu, u kome je rekao da se ne kaje i da kaznu smatra kao "najveću nagradu".

Izvor: EFJ, Guardian

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.