Međunarodne organizacije osudile namjeru Izraela da zatvori Al Jazeeru u toj zemlji

Međunarodne organizacije osudile namjeru Izraela o zatvaranju Al Jazeere

Međunarodne organizacije osudile namjeru Izraela da zatvori Al Jazeeru u toj zemlji

Međunarodne organizacije pozvale Izrael da prestane koristiti 'nacionalnu sigurnost' kao izgovor za cenzuru medija.

foto: screenshot YouTube/Al Jazeera

Nakon što je izraleski parlament Knesset ove sedmice usvojio zakon koji višim ministrima daje ovlasti da zatvore strane medije koji se smatraju sigurnosnim rizikom u Izraelu, brojne međunarodne medijske organizacije osudile su ovaj potez i pozvale Izrael da se suzdrži od provođenja ovog zakona.

“Izrael se mora suzdržati od zabrane međunarodnih medija, uključujući Al Jazeeru, u zemlji, osigurati sigurnost novinara i zaštititi pravo medija da slobodno izvještavaju o ratu u Gazi koji je u toku”, sapšteno je iz Međunarodnog instituta za štampu (IPI).

Iz ove organizacije podsjećaju da je izraleski premijer Benjamin Netanyahu najavio kako će odmah djelovati u skladu sa novim zakonom i da će zabraniti rad Al Jazeere iz Izraela, kao i da su mnogi izraelski političari, uključujući i ministra komunikacija, ponovili ovu tvrdnju i novi zakon nazvali “zakonom Al Jazeere”.

IPI navodi da je izraelska vlada redovno ciljala katarski emiter Al Jazeeru i prijetila da će ga zatvoriti na osnovu navodne pristranosti prema Izraelu, a situacija se dodatno pogoršala od 7. oktobra prošle godine.

Istaknuto je da je Al Jazeera odbacila tvrdnje Izraela o navodnom "huškanju", nazvavši ih dijelom izraelskog "pokušaja da opravda ubijanje i ciljanje novinara" i rekla da se njeni novinari pridržavaju etičkih i profesionalnih standarda.

Izvršni direktor IPI-ja Frane Maroević pozvao je Izrael da prekine kampanju protiv Al Jazeere i dodao da bi zabrana tog medija u Izraelu, bez odgovarajućih procesa, predstavljala još jedan napad na slobodu medija.

“Al Jazeera i njeni hrabri dopisnici odigrali su vitalnu ulogu u izvještavanju o ovom ratu ... Globalna mreža IPI poziva Izrael da se povuče od ovog drakonskog poteza i dozvoli Al Jazeeri da radi i da joj se slobodno pristupa. Izraelske vlasti trebale bi hitno istražiti ubistva, napade i prijetnje sigurnosti novinara Al Jazeere i svih ostalih koji prate rat”, poručio je Maroević.

Maroević je zatražio od Izraela da međunarodnim medijima omogući slobodan i neometan pristup Gazi.

Zabrinutost zbog ograničavanja slobode medija u Izraelu izrazili su i iz Međunarodne federacije novinara (IFJ).

“Premijerova namjera da zabrani Al Jazeeru bit će ozbiljan udarac medijskom pluralizmu i pravu javnosti da zna. Pozivamo izraelsku vladu da ne zatvori jeruzalemski ured Al Jazeere ili bilo koji strani medij u Izraelu, te da prestane koristiti 'nacionalnu sigurnost' kao izgovor za cenzuru kritičnih medija. Postupci izraelske vlade neprikladni su za demokratiju”, rekao je generalni sekretar IFJ-a Antony Bellanger.

Uvođenje novog zakona koji daje ovlasti Netanyahovoj vladi da zatvori ured Al Jazeere u Izraelu osudili su iz Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) i International Media Supporta (IMS). Iz CPJ-a su naveli da bi zbog takvih ovlasti mogli biti zatvoreni svi strani mediji koji rade u Izraelu, što predstavlja značajnu prijetnju međunarodnim medijima u toj zemlji.

Iz IMS-a, organizacije koja se kroz inovacije i pružanje pomoći nezavisnim medijima zalaže za kvalitetno novinarstvo, osporava represivne zakone i štiti medijske radnike, su naveli da se nejasna opravdanja zasnovana na “nacionalnoj sigurnosti” često koriste kako bi se vladama dale ovlasti da ugase medijske kuće.

“Izrael nije prva zemlja koja je uvela zakone poput ovog – ali je jedna od rijetkih samoproglašenih demokratija koja je išla toliko daleko da je nekolicini ministara dala pravo da ugase medijske operacije i konfiskuju njihovu opremu”, naveli su iz IMS-a.

Iz IMS-a su dodali da se slični zakoni usvajaju brzo kada su zemlje uključene u rat, a kada se donose, male su šanse da budu opozvani.

“Ne radi se samo o Izraelu – svaki put kada se zakon poput ovog donese bez odbijanja, to šalje signal autoritarnim režimima u svim dijelovima svijeta da je donošenje zakona koji cilja i ometa određene medije – ili slobodnu štampu općenito – prihvatljivo”, poručili su iz IMS-a.

Iz ove organizacije su osudili zakon koji je usvojio izraelski parlament i zatražili od te zemlje da se medijima omogući slobodan rad, bez prijetnji od zatvaranja i oduzimanja opreme.

Izraelske snage su u maju 2022. ubile dugogodišnju novinarku te kuće Shireen Abu Akleh. Ona je ubijena dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj akciji u gradu Jeninu na Zapadnoj obali. O slučaju ovog ubistva se u izvještaju UN-a zaključuje kako su izraelske snage koristile “smrtonosnu silu bez opravdanja”, kršeći njeno “pravo na život”.

Od 7. oktobra 2023. je u izraelskim napadima ubijeno nekoliko novinara Al Jazeere i članova njihovih porodica. U jednom od zračnih napada Izraela, koji se dogodio 25. oktobra, ubijeni su članovi porodice Al Jazeerinog šefa Ureda za Gazu Waela Dahdouha, uključujući njegovu ženu, sina, kćer, unuka i najmanje osam drugih rođaka.

Izvor: IPI, IFJ, CPJ, IMS

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.