Novinarska udruženja osudila Dodikovo javno optuživanje Klix-a

 Novinarska udruženja osudila Dodika za javno optuživanje Klix-a

Novinarska udruženja osudila Dodikovo javno optuživanje Klix-a

Ovo je drugi verbalni napad Dodika na medije u ovom mjesecu.

Foto: Printscreen/BN

Društvo novinara BiH, Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima osudili su izjave člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, koji je tokom sinoćnjeg obraćanja Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) za portal Klix.ba rekao da se radi o “neprijateljskom mediju za Republiku Srpsku”. Dodikova javna optužba nastala je nakon što je Klix.ba 17. februara objavio prijedlog zaključaka NSRS-a.

"Znate gdje sam vidio u kakvom mi ambijentu živimo i zašto s njima ne treba više ništa raditi. Mora da znate, mora da zna ova javnost. Dogovorili smo zaključke i rekli smo da idemo da u svoje klubove to usaglasimo. Otišli smo, nismo se ni vratili, za 15 minuta, Klix.ba objavio. Klix.ba objavljuje. Klix.ba, onaj isti Klix.ba kojeg svi klikaju, one rekreativce koji trče po Sarajevu, kako bi pokazali kako je slobodno, a 150 hiljada Srba istjerali odatle. To je taj Klix.ba. Ali ja nisam htio da govorim o tome jer sam htio da obezbijedim jedinstvo. Ali oni misle da ako se šuti da su oni u pravu. Hoćete li da vam kažem ko je poslao? Mislite da ne znam. Provjerio sam, lako je to utvrditi. Kakva je to država i kakvi su to političari? Sjede najodgovorniji političari u vlasti i opoziciji, napravi se pauza od 15 minuta i on neprijateljskom mediju dostavlja šta mi radimo. Neprijateljskom mediju za RS. E to su ti ljudi i to je njihov moral, a nama drže moralne pridike kako se ponašati", rekao je Dodik u obraćanju NSRS-a.

Iz Klix-a su “odbacili” Dodikove optužbe, te poručili da nisu neprijateljski medij ni prema jednom entitetu “već medij koji objaktivno radi u interesu svih građana BiH”.

Društvo novinara BiH ističe da je javno optuživanje medija ili pojedinih novinara kao “neprijatelja” postao učestali vid pritisaka na bh. medije. Upozorili su da “ovakav vid neprimjerenog kvalificiranja medija indirektno može imati za posljedicu i ugrožavanje njihove sigurnosti, posebno u atmosferi uzavrele političke situacije” kao i da političari moraju biti svjesni težine izgovorenih riječi.

Iz Upravnog odbora BH novinara zahtijevaju od Dodika da prestane sa nasiljem nad medijima i smatraju Dodikovo uplitanje u rad novinara Klix-a, ali i svih drugih medija koji kritički izvještavaju o radu institucija ili pojedinaca iz RS-a, nedopustivo. Ističu da su takvi novinari konstantno meta političkih napada, prijetlji, klevetničkih i primitivnih kvalifikacija.

Podsjetili su na slučaj slanja policije na redakciju Klix-a koji se desio u decembru 2014. godine zbog objavljivanja audio snimka nezakonite “kupovine” poslanika i njihovih glasova u tadašnjem sazivu NSRS-a.

Dodik je ranije u ovom mjesecu na press konferenciji u Banjaluci BN televiziju nazvao izdajničkom, a novinaru Vladimiru Kovačeviću rekao da je “instrument bošnjačke, bosanske i muslimanske politike”. Riječ je o novinaru koji je u avgustu 2018. godine pretučen, slučaj je okarakterisan kao pokušaj ubistva za koji je jedan od napadača osuđen na četiri godine zatvora.

U posljednjih nekoliko godina, Linija za pomoć novinarima je zabilježila najmanje 20 napada i prijetnji Dodika novinarima i medijima iz cijele BiH, sa posebnim fokusom na BNTV, FTV, BHRT, Oslobođenje, Novinsku agenciju Beta, zbog čega će BH novinari od Evropske Federacije novinara, Vijeća Evrope i Ureda OSCE-a za slobodu medija tražiti posebne reakcije i intervencije za zaštitu slobode izražavanja i sigurnosti novinara u cijeloj BiH, a posebno u RS-u.

Društvo novinara BiH je također najavilo da će ovom događaju obavijestiti i relevantne međunarodne organizacije.

Izvor: Društvo novinara BiH, Klix.ba, BH novinari

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.