Srbija: Intenzivan rad na digitalizaciji

Srbija: Intenzivan rad na digitalizaciji

Srbija: Intenzivan rad na digitalizaciji

Uvođenje digitalnog sistema emitovanja za Sloveniju, Makedoniju i Hrvatsku je završen. Proces digitalizacije u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini je u zastoju dok se u Srbiji intenzivno radi na zamjeni analognog emitovanja za digitalno. 

Srbija je završila stvaranje mreže koja emituje signal u digitalnom formatu, no uvođenje digitalne slike u svačiji dom, mnogo je teži posao, prenosi B92. Za digitalno emitovanje slike, potrebna je odgovarajuća oprema, a ukoliko ona ne bude nabavljena, gotovo milion domaćinstava ostat će bez TV programa. 

Kako je za B92 objasnio Radiša Petrović, pomoćnik direktora Javnog preduzeća Emisiona tehnik, oprema je potrebna u domaćinstvima koji primaju televizijski program preko antene i nemaju niti jedan drugi alternativni način."Ko još uvek nema satelitsku, kablovsku ili ne gleda TV preko interneta, moraće da nabavi nov format "set top boks" - malu kutiju koja menja sliku. Ona konvertuje digitalni signal u format koji naš televizor može da prepozna i da reprodukuje sliku. Treba znati da svaki televizor i najstariji crno-beli televizori koji imaju samo antenski priključak i ništa više, mogu da se koriste za prijem dgitalnog signala", objasnio je  Petrović za B92. 

Digitalizacija u Srbiji odvijaće se u tri etape. Prvi analogni predajnici bi trebalo da budu ugašeni 28. februara, kreće se od Vojvodine i Beograda. Druga etapa završiće se 31. marta a 30. aprila analogni servis u Srbiji bi trebalo da bude ugašen prije konačnog prelaska 17. juna 2015.

Izvor: B92