Završena digitalizacija u Srbiji

Završena digitalizacija u Srbiji

Završena digitalizacija u Srbiji

Srbija je od 7.6. 2015. godine u potpunosti digitalizovana.
 
Oko 97,8% stanovništva Srbije pokriveno je digitalnim signalom, a analogni signal ide u povijest, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i telekomunikacija Srbije.
 
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić, pustio je u rad digitalne predajnike na emisionoj stanici "Gobelja" na Kopaoniku, čime je u Srbiji završen proces digitalizacije televizijskog signala.
 
"Većina građana Srbije koja prati televizijski signal putem zemaljske televizije, odnosno krovne i sobne antene, moći će da prati 15 kanala u prosjeku. Negdje je taj broj i veći a signal će primati potpuno besplatno."
 
Ljajić je istakao da je prvobitna procjena troškova digitalizacije iznosila oko 100 miliona eura, međutim, ispostavilo se da će taj iznos biti značajno manji, oko 30 miliona eura, i dodatnih deset miliona eura donacija od Evropske unije.
 
Ljaljić je dodao da će Srbija od ovog procesa ostvariti prihode blizu 100 miliona eura, a oslobođena frekvencija će se nakon prodaje digitalne dividende koristiti i za brži razvoj interneta te bolju pokrivenost mobilnom mrežom širom Srbije.
 
"Opremu koja je ugrađenja tokom ovog procesa poseduje svega šest država u Evropi i na to možemo da budemo i više nego ponosni”, zaključio je Ljajić.
 
Izvor: NUNS, Danas