A / B / C / Č / Ć / D / / Đ / E / F / G / H / I / J / K / L / M / N / O / P / Q / R / S / Š / T / U / V / W / X / Y / Z / Ž /

Saša Leković

Title

Saša Leković

Saša Leković (Zagreb, Hrvatska) profesionalni je novinar 32 godine, trener istraživačkog novinarstva sa međunarodnom licencom i medijski konzultant.

Radio je 14 godina paralelno u novinama i na radiju.

Slijedećih deset godina radio je u novinama.

Posljednjih osam godina radi kao urednik i direktor medijskih projekata, predavač i trener istraživačkog novinarstva, te medijski konzultant.

Od 2008. godine je suosnivač i trener u Medijskom trening centru pri Fakuletu za komunikacije i medije u Beogradu (FMK, CIN Beograd, CIN Zagreb), predavač istraživačkog novinarstva na FMK, te autor i urednik multimedijalnog projekta POTRAGA (web, TV, radio) kojega je od 2008. do sredine 2011. producirala beogradska medijska kuća na B92 a nakon toga Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) s sjedištem u Zagrebu.

Od 2004. do 2007. bio je menadžer Centra za istrazivačko novinarstvo i medijsku edukaciju kojeg su osnovali Mediacentar Sarajevo i CIN Zagreb.

U toku novinarske karijere bio je, između ostalog, istraživački novinar u news magazinu Globus, izvršni urednik u tjedniku Arena, pomoćnik glavnog urednika u dnevnim novinama Jutarnji list (čiji je jedan od pokretača), te osnivač i voditelj Odjela za istraživačko novinarstvo Europapress Holdinga, najveće novinsko-izdavačke kompanije u jugoistočnoj Europi.

Osnivač je i direktor Centra za istraživačko novinarstvo, zagrebačke nevladine organizacije za razvoj istraživačkog novinarstva koja djeluje u celoj jugoistočnoj Europi (www.cin.hr).

Nekoliko godina bio je član Regionalnog komiteta projekta SCOOP (www.i-scoop.org) koji pomaže razvoj istraživačkog novinarstva u istočnoj i jugoistočnoj Europi, a financira ga danska vlada.

Radi kao trener i urednik istraživačkog novinarstva na raznim drugim projektima, te povremeno gostuje kao predavač istraživačkog novinarstva na novinarskim studijima fakulteta u regiji.

Stalni je gostujući predavač istraživačkog novinarstva na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu.

Dobitnik je godišnje nagrade Hrvatskog novinarskog društva za istraživačko novinarstvo u novinama za 2000. godinu za seriju tekstova u Globusu na temu organiziranog kriminala, o korupciji u policiji i zatvorima, te o ratnim zločinima.

Od 2000. godine intenzivno podučava novinare u jugoistočnoj Europi istraživačkom novinarstvu.

Podučavao je više stotina novinara iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Moldove, Rumunjske, Slovenije, Srbije, kao i novinare iz Armenije i Nigerije.

Od 1999. sudjelovao je na više od 100 nacionalnih i međunarodnih medijskih projekata, radionica, treninga, okruglih stolova, seminara i konferencija.

Član je Hrvatskog društva novinara (www.hnd.hr), Međunarodne federacije novinara - IFJ / International Federation of Journalists (www.ifj.org), Organizacije istraživačkih novinara i urednika Sjedinjenih Američkih Država - IRE /Investigative Reporters and Editors Inc., USA (www.ire.org), Međunarodnog novinarskog instituta / Medijske organizacije jugoistočne Evrope - South East Europe Media Organisation-International Press Institute / SEEMO-IPI
(www.seemo.org), te Svjetske mreže istraživačkog novinarstva - Global Investigative Journalism Organisation (www.globalinvestigativejournalism.org), čiji je jedan od utemeljitelja.

Surađivao je i surađuje sa više desetaka organizacija za razvoj medija, pogotovo istraživačkog novinarstva, iz Europe i SAD.

Jedan je od urednika i izdavača knjige „Istina – savjest iznad bankarske tajne“ o najpoznatijem slučaju „zviždača“ u jugoistočnoj Europi, bankarske službenice koja je javnosti razotkrila tajne račune porodice prvog hrvatskog predsednika, dr.Franje Tuđmana. (Prometej-CIN, 2003. / na hrvatskom)

Surađivao je na izradi novinarskog priručnika za izvještavanje o trgovini ljudima (ASTRA, Beograd – prvo izdanje 2003., drugo prošireno izdanje 2008. / na srpskom i engleskom).

Surađivao je u radu na trilogiji ”U ime države” o preprodaji oružja na području jugoistočne Europe u devedesetim godinama 20. stoljeća (prva knjiga ”Prodaja” – Ljubljana, lipanj 2011. / druga knjiga ”Preprodaja” - Ljubljana, listopad 2011.)

Treća knjiga ”Prikrivanje” bit će izdana početkom 2012. Izdavač je ljubljanska izdavačka kuća Sanje a knjige su za sada izdane samo na slovenskom jeziku.